Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Очаква се плавен ръст на цените на петрола през 2024 г., на фона на отслабващ ОПЕК

Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", в "Бизнес старт" 19.12.2023 г.

12:15 | 19 декември 2023
Обновен: 14:35 | 29 април 2024
Автор: Георги Месробович

Пиратските нападения в Червено море доведоха до повишение на цената на петрола и решенията на компании да използват алтернативни маршрути, което допълнително повишава цената за потребителя. През тази година видяхме дъното на цените на петрола, като по същото време догодина ще наблюдаваме по-високи цени. Очаква се по-ниско търсене догодина, но има сериозен риск това да не се окаже вярно. По-скоро ще видим плавен ръст на цените на петрола, това коментира Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Зачестилите пиратски нападения в Червено море доведе до повишение на цената на петрола, тъй като по тези маршрути минават 12% от транспорта на петрол и по-голям дял от транспорта на природна газ, каза Георгиев. Много големи компании обявиха, че ще използват други маршрути за доставките си, но гостът обясни, че алтернативният маршрут е много по-дълъг, което би оскъпило доставките.

Гостът смята, че това ще бъде краткосрочен шок за пазарите, с който света ще се справи, като вече виждаме изпращане на флотилия от страна на САЩ в региона, но краткосрочните рискове остават. Той допълни, че в момента шокът се отразява най-силно в Европа, където цената на газта скочи с над 12%.

Оскъпяването на доставките ще се отрази най-силно на потребителите, като гостът смята, че транспортните компании може да спечелят от ситуацията, заради удължаването на маршрутите. Сегашното поскъпване идва, след като петролът бе на най-ниските си нива от месеци насам, като за месец падна с около 20% и след неуспешните усилия на ОПЕК да контролира цената на петрола.

През 2017 г. Саудитска Арабия и Русия са по-голям производител от САЩ, но днес това вече не е така. Това отнема от силата на ОПЕК+. Гостът не смята, че ОПЕК ще се разпадне, но силата на организацията ще се изгуби.

„Имахме няколко, в годините, ценови войни. Преди няколко години също имаше ценова война, в която при по-ниските цени на петрола ОПЕК се опита да изхвърли американските производители на шистов газ и петрол; това тогава се случи частично; Всъщност големия печеливш в момента от намаляването на производството от ОПЕК; са САЩ, който постоянно увеличават дела си заради своето ефективно производство и заради шистовата технология. В момента Америка произвежда с 50% повече петрол, отколкото Саудитска Арабия и отколкото Русия.“

Пазарът би изглеждал много по-справедлив без присъствието на ОПЕК, като цените биха били по-ниски, от сегашните им стойности, в дългосрочен план.

„Сривът в цените на петрола с над 20% през последните няколко седмици, на фона на неколкократно обявяваните намаления от тяхна (ОПЕК) страна, показва колко неефективна е тази организация.“

Гостът смята, че през тази година видяхме дъното на цените на петрола, като по същото време догодина ще наблюдаваме по-високи цени. Очаква се по-ниско търсене догодина, но има сериозен риск това да не се окаже вярно, като гостът очаква плавен ръст на цените на петрола.

Изминаващата 2023 г. бе изключително успешна за инвеститорите, с наблюдавани ръстове от около 20% на индексите, като технологичният индекс NASDAQ отбеляза близо 50% ръст за годината, а българският SOFIX се е повишил с над 24%, каза гостът. Със сегашните високи цени на акциите, гостът смята, че би било трудно да видим нов двуцифрен ръст в този сектор, но винаги може да има изненади.

„Поне на този етап, твърдо можем да поздравим централните банки по света, че те успяха много успешно да се справят с инфлацията.“

Относно лихвите се очаква тяхното задържане в началото на следващата година и постепенното им сваляне през второто тримесечие, ако ситуацията се запази без да видим необичайни рискове като: като петролен шок. Именно лихвите и петрола са това, което инвеститорите ще следят през, идната година, като гостът очаква спокойна и умерено оптимистична година за световната икномика.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.