Петролният бум ще ускори ралито на активите на развиващите се пазари

Петролът винаги ще бъде важен елемент за инфлацията или дезинфлацията на развиващите се пазари, твърди Standard Chartered

08:00 | 20 декември 2023
Обновен: 09:30 | 20 декември 2023
Автор: Маркъс Уонг, Малавика Каур Макол
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Облигациите и валутите на развиващите се пазари се развиха през този месец благодарение на оптимизма относно преориентирането на Федералния резерв към намаляване на лихвените проценти. Понижаващите се цени на петрола са на път да дадат допълнителен тласък.

Спадът на петрола сорт Brent с повече от 20% от септемврийския му връх предполага, че инфлацията в развиващите се страни ще се забави още повече през следващите месеци, което ще даде още една причина за покупка на техните облигации. Валутите на нововъзникващите пазари също са на път да спечелят, тъй като финансите на нетните вносители на петрол се подобряват. 

"Петролът винаги ще бъде важен елемент за инфлацията или дезинфлацията на развиващите се пазари", каза Манпрет Гил, главен инвестиционен директор за Африка, Близкия изток и Европа в Standard Chartered в Дубай. "Когато има дезинфлация, трябва да се търсят облигации в местна валута, тъй като се получава по-пряка експозиция към местните лихвени проценти и валутата".  

Oil Boon
Инфлацията в еврозоната в по-голямата си част е под очакванията на икономистите

Индексът на Bloomberg на дълговите книжа в местна валута на развиващите се пазари се е възвърнал с 5,6% през това тримесечие, докато индексът на MSCI на валутите на развиващите се страни е нараснал с 3,3%, като и двата индекса са на път да постигнат най-добрите тримесечни резултати от една година насам. 

По-голямата част от неотдавнашните печалби на активите на развиващите се страни се дължат на оптимизма, че Фед е приключил с повишаването на лихвените проценти. Търговците се насочиха към цената на шест намаления на лихвите с четвърт пункт от страна на централната банка на САЩ през следващата година, след като на срещата на Фед на 12-13 декември тонът беше променен в посока на оптимизъм. Това доведе до спад на долара и ръст на рисковите активи.

Инфлация достигна своя пик
Понижаващите се цени на петрола могат да стимулират по-нататъшно нарастване на активите на пазарите на ценни книжа, като засилят натиска за понижаване на инфлацията. Данните за индексите на потребителските цени в развиващите се страни като цяло са по-ниски от прогнозите на икономистите от декември 2002 г. насам въз основа на индекса на изненадите на Citibank.

"Ясно е, че инфлацията на развиващите се пазари достигна своя връх през миналата година, а дезинфлацията на петрола доведе до продължаване на забавянето", каза Дженифър Тейлър, ръководител на отдела за дълг на развиващите се пазари в State Street Global Advisors в Лондон. 

Макар че забавянето на инфлацията убеди трейдърите да заложат на намаляване на лихвените проценти от страна на Фед и други големи централни банки през следващата година, политиците в редица икономики с нововъзникващи пазари вече започнаха да облекчават политиката си. Бразилия, Чили и Перу колективно намалиха основните си лихвени проценти с повече от 500 базисни пункта през 2023 г.  

Голямата волатилност на пазарните цени на глобалните лихвени проценти означава, че 2024 г. все още може да се окаже далеч от спокойна за облигациите на развиващите се пазари.

Дезинфлацията ще продължи да бъде интересна за пазарите, но в един момент инвеститорите ще започнат отново да се фокусират върху динамиката на растежа, каза Киран Къртис, директор инвестиции в Abrdn в Лондон.

"Ще има някои страни, в които според мен инвеститорите ще започнат да се питат кога централната банка трябва да премине от строги към стимулиращи мерки", каза той. Има "други, в които се очаква връщане от строга към неутрална политика, и някои, в които всъщност не се очаква отдалечаване от строга политика", каза той.

"Обичайните заподозрени"
Някои от основните бенефициенти на по-ниските цени на суровия петрол ще бъдат нетни вносители на петрол, включително много държави в Азия. 

"Валутите на обичайните заподозрени като Индия, Филипините, Корея и Тайланд могат да спечелят най-много от спада на цените на петрола, като се има предвид, че те са зависими от нетния внос на суров петрол", каза Вишну Варатан, ръководител на отдела за икономика и стратегия в Mizuho Bank Ltd. в Сингапур. Според него Тайланд и Индия могат дори да увеличат рентабилността на нефтохимическата промишленост надолу по веригата, тъй като производствените разходи за суров петрол намаляват.

Oil Boon
Корелацията между петрола и валутните пазари е намаляла през последното десетилетие

Според Bank of America намаляващите цени на суровия петрол също ще стимулират валутите на развиващите се пазари поради факта, че САЩ са се превърнали в нетен износител на петрол след пандемията от Covid.

"По-високите цени на суровините сега се свързват с по-слаби валути на държавите от еврозоната и по-силен долар, обратното на това, което се случи в периода 2010-2019 г.", написаха стратези на банката, включително Дейвид Хоунър в Лондон, в изследователска бележка този месец.