Петролът поскъпва след ракетна атака срещу кораб в Червено море

Суровината остава близо до най-ниското си ниво от юни насам, тъй като нарастващото производство от страни извън ОПЕК

10:00 | 12 декември 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поскъпна, тъй като нападението срещу танкер в Червено море породи опасения относно рисковете за корабоплаването и геополитическите рискове, а щатският долар поевтиня.

Световният бенчмарк Brent се търгуваше на нива над 76 долара за барел, след като корабът беше ударен с ракета изстреляна от контролираната от хутите територия в Йемен, съобщиха американските военни. Междувременно щатският долар поевтиняваше през цялата азиатска сесия, като измерителят на Bloomberg за зелените пари се понижи след две сесии на покачване. Това е в подкрепа на суровините, чиито цени се определят в тази валута.

Пазарната структура на петрола сигнализира за свръхпредлагане | Brent и WTI се намират в мечи контанго структури

Суровият петрол обаче остана близо до най-ниското си ниво от юни насам, тъй като нарастващото производство от страни извън ОПЕК, особено от САЩ, породи опасения за пренасищане. Съществува и скептицизъм, че членовете на алианса ОПЕК+ ще се придържат изцяло към последния кръг доброволни намаления на групата.

Петролът поевтинява през последните седем седмици, което е най-дългата подобна серия от 2018 г. насам, и е с около една пета по-евтин от края на септември. Прогнозите са, че ръстът на потреблението в Китай ще се забави през следващата година, а в САЩ има вероятност от рецесия. Citigroup Inc. заяви, че ОПЕК+ ще трябва да удължи срока на ограничаване на добива през цялата следваща година, само за да задържи цените в диапазона от 70 до 80 долара за барел.

"Ако ОПЕК+ изпълни доброволното си съкращаване на доставките и намали текущото нарастване на световните запаси от петрол, вероятно цените на петрола ще намерят подкрепа от фундаментите", казва Вивек Дар, анализатор в Commonwealth Bank of Australia. Въпреки това "траекторията на глобалното търсене на петрол също остава спорна", допълва той.

Времевите спредове продължават да показват, че предлагането изпреварва търсенето, като кривата на фючърсите за сорт Brent и WTI ще бъде с бича структура наричана контанго - когато по-късните договори се търгуват с премия спрямо незабавните - до средата на следващата година.

Шестмесечният спред на Brent беше 17 цента за барел в условията на контанго, в сравнение с над 4 долара в обратно контанго през по-голямата част от октомври.

Трейдърите ще следят няколко доклада, които ще бъдат представени тази седмица. Във вторник Администрацията за енергийна информация публикува краткосрочната си прогноза, ден по-късно - ОПЕК, а в четвъртък - Международната агенция по енергетика. Последното за годината решение на Федералния резерв за лихвените проценти ще бъде обявено в сряда.