Израел разширява офанзивата в Газа, докато САЩ отблъскват атаките в Червено море

"Опитваме се да бъдем толкова хирургично прецизни, колкото можем да бъдем в една много трудна бойна ситуация", заяви Марк Регев, старши съветник на Нетаняху

12:00 | 4 декември 2023
Автор: Антъни Сгуазин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израелските военни разширяват операциите си в Ивицата Газа, като се очаква сухопътна инвазия в южната част на Газа и се отправят предупреждения към много от 2,2-милионните жители на територията да се евакуират отново.  

В същото време кораб на американските военноморски сили отговори на серия от безпилотни самолети и ракетни атаки срещу търговски кораби, опериращи в Червено море, подчертавайки потенциала на почти двумесечния конфликт в Близкия изток да се разрасне в по-широка война. 

След като официални представители на САЩ призоваха правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху да осигури безопасността на цивилното население, южните части на Газа бяха ударени от въздушни удари в неделя. Израел се опитва да ликвидира бригади на "Хамас", убивайки лидери и оперативни работници, в южната част на страната, както направи в и около град Газа, заяви генерал-лейтенант Херци Халеви, началник на щаба на Израелските отбранителни сили.

"Това ще бъде също толкова ожесточено, с не по-малки резултати", каза Халеви. "На юг ще бъде също толкова щателна, колкото и на север."

Ал Джазира съобщи, че 10 души са загинали и над 100 са ранени при въздушен удар в квартал Ал-Генейна на граничния град Рафах в южната част на Газа, като се позова на съобщения на очевидци. Информацията не беше проверена по независим начин.  

В Червено море ескадреният миноносец USS Carney обвини йеменските бунтовници хути за четири нападения срещу три отделни търговски кораба. Те включват атака с противокорабна балистична ракета в неделя сутринта срещу плаващия под флага на Бахамските острови и притежаван от Обединеното кралство кораб за насипни товари M/V Unity Explorer, която е пропуснала кораба. 

По-малко от три часа по-късно "Carney" свали безпилотен самолет, насочил се към него, въпреки че Централното командване на САЩ заяви, че не е ясно каква е била целта на безпилотния апарат. Скоро след това Unity Explorer заяви, че е бил ударен от ракета, която е причинила "незначителни щети", според Центком. Атаките продължиха, като два други кораба заявиха, че са били поразени, въпреки че не се съобщава за жертви. 

"Тези атаки представляват пряка заплаха за международната търговия и морската сигурност", се казва в изявление на Centcom. "Също така имаме всички основания да смятаме, че тези нападения, макар и предприети от хутите в Йемен, са изцяло подпомогнати от Иран." 


Израел се е зарекъл да унищожи Хамас. Иран подкрепя бойната групировка, която управлява Газа, и Хизбула в Ливан

Бунтовниците хути твърдят, че са нанесли удари по "два израелски кораба" в Червено море. 

Развитието на събитията показва, че конфликтът се разраства след предварителното прекратяване на огъня, при което Израел и "Хамас" си размениха заложници и затворници, а хиляди камиони с помощи влязоха в Газа. Прекъсването на сраженията приключи в края на миналата седмица, а усилията на посредниците в Катар за допълнително удължаване на примирието се провалиха. Засега Израел е изтеглил своите служители от Доха. 

След размяната на заложници през изминалата седмица в Газа остават 137 заложници, като 117 от тях са мъже, включително две деца, заяви Ейлон Леви, говорител на израелското правителство. Всички, с изключение на 11, са израелци, каза той и добави, че министерството е открило телата на трима заложници, а шестима души все още са в неизвестност. 

Подполковник Джонатан Конрикус, говорител на Силите за отбрана на Израел, заяви рано в понеделник, че Израел се сблъсква и с "доста ескалиращи" действия на "Хизбула" по северната граница на страната с Ливан. 

"Досега се защитавахме доста успешно", каза Конрикус на брифинг в X, известен преди като Twitter. 

Катар заяви, че ще продължи да полага усилия за съживяване на примирието, а външният министър на страната разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен късно в неделя. Леви заяви, че Израел е готов да приеме допълнителни предложения от страна на "Хамас". Войнстващата групировка разпространи изявление в неделя, в което се казва, че по-нататъшното освобождаване на заложници зависи от "спирането на агресията и постигането на примирие".

Около 1200 души, предимно цивилни, бяха убити, когато "Хамас" - обявена за терористична групировка от САЩ и Европейския съюз - щурмува израелски градове, кибуци, военни бази и музикален фестивал. Насилственото нахлуване предизвика израелските бомбардировки и инвазия в Газа. Ръководеното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа съобщи, че повече от 15 500 души са били убити, повечето от които жени и деца. 

11 000 ракети
През изминалото денонощие Силите за отбрана на Израел заявиха, че продължават да нанасят удари по предполагаеми цели на "Хамас" от изтребители, хеликоптери и от морето. От "Хамас" са отговорили с тежък ракетен обстрел към южната и централната част на Израел. Обменът на огън се е възобновил по израелско-ливанската граница, като израелски военен автомобил е бил ударен от противотанкова ракета. 

Леви заяви, че от началото на войната са убити 398 израелски войници и 59 полицейски служители и че към Израел са изстреляни 11 000 ракети, като 2 000 от тях не са успели да паднат в Газа. Той добави, че са открити 800 тунела, използвани от "Хамас", а 500 са унищожени.

Въпреки предупрежденията на множество американски официални лица, включително министъра на отбраната Лойд Остин и вицепрезидента Камала Харис, Израел да се вслуша в предупрежденията за цивилни жертви, Леви заяви, че "Израел и САЩ се разбират за целите на тази война".

"Лично настоявах пред израелските лидери да избягват цивилни жертви и да избягват безотговорната реторика", заяви Остин в събота. "В този вид битка центърът на тежестта е цивилното население. И ако го вкарате в обятията на врага, заменяте тактическата победа със стратегическо поражение."

Много държави предупредиха Израел да не използва огромна сила в южната част на страната, както направи в северната, където изравни със земята голяма част от град Газа. 

"Колкото можем по-хирургически прецизни"

"Опитваме се да бъдем толкова хирургично прецизни, колкото можем да бъдем в една много трудна бойна ситуация", заяви Марк Регев, старши съветник на Нетаняху, пред BBC в неделя. Той добави, че оценките на здравните власти в Газа за броя на жертвите "трябва да се приемат с известна доза внимание". 

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, заяви, че Израел е направил "стъпка в правилната посока", като се съобразява с цивилните жертви.

Израел е предоставил на цивилното население в Газа онлайн карта със "списък на районите, в които могат да отидат, за да бъдат в по-голяма безопасност", каза Кирби в неделя по NBC. "Не са много съвременните военни преди провеждането на операции, които действително биха направили това".  

И все пак разширяването на бойните действия в южната част на страната сега е по-трудно поради разселването на около 1,8 млн. души, много от които са избягали там, за да избегнат по-ранните сражения в северната част, според данни на ООН.