Израел и "Хамас" удължават примирието с още един ден

Израелските военни потвърдиха, че прекратяването на огъня ще продължи и след тази сутрин, без да посочват срокове. От "Хамас" също потвърдиха удължаването

09:10 | 30 ноември 2023
Обновен: 09:15 | 30 ноември 2023
Автор: Фарес Акрам, Алиса Оденхаймер
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израел и "Хамас" се споразумяха да удължат примирието си поне с още един ден, което ще позволи освобождаването на още заложници, държани от бойната групировка в Газа.

Катар, основният посредник в преговорите между враждуващите страни, заяви, че усилията му да постигне трайно прекратяване на военните действия продължават.

Държавата от Персийския залив успя, заедно със САЩ и Египет, да посредничи при сключването на първоначалното споразумение за примирие, което влезе в сила на 24 ноември.

Израелските военни потвърдиха, че прекратяването на огъня ще продължи и след тази сутрин, без да посочват срокове. От "Хамас" също потвърдиха удължаването. Съобщенията дойдоха минути преди примирието да изтече в 7 ч. местно време.

"В светлината на усилията на посредниците да продължат процеса на освобождаване на заложниците и при спазване на условията на рамката, оперативната пауза ще продължи", заявиха Израелските отбранителни сили в публикация на X.

В сряда "Хамас" освободи 10 заложници - пет деца и пет жени, включително такива с двойно гражданство на САЩ, Германия и Нидерландия. Израел освободи 30 палестинци от затворите. В отделна сделка "Хамас" пусна четирима тайландски и двама руско-израелски граждани.

"Правителството на Израел приветства 14-те заложници - десет наши граждани и четирима чужди граждани - които се завърнаха на израелска територия днес. Техните семейства бяха информирани от отговорните длъжностни лица, че са се завърнали в страната", написа министър-председателят на Израел в Х на 29 ноември 2023 г.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е в Тел Авив за третото си пътуване след нападението на 7 октомври, при което "Хамас" уби 1200 души и плени повече от 240.

Докато дипломатическите усилия са съсредоточени върху постоянното прекратяване на огъня, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху даде да се разбере, че страната му иска да се "бори докрай". Страната последователно заявява, че целта ѝ е да унищожи "Хамас", обявена за терористична организация от САЩ и Европейския съюз.

"Няма ситуация, в която да не се върнем към борбата докрай", заяви Нетаняху в сряда. "Целият кабинет по сигурността стои зад това. Цялото правителство е зад него. Войниците са зад него. Народът е зад него. Точно това ще направим."