Израел и Хамас искат да удължат примирието след освобождаването на още заложници

В събота бяха освободени 13 израелски граждани или лица с двойно гражданство, трима чужди граждани и притежател на руски паспорт в замяна на 39 палестински затворници, пуснати по-късно.

09:45 | 27 ноември 2023
Обновен: 10:13 | 27 ноември 2023
Автор: Гуен Акерман, Дана Храиш и Галит Алтстийн
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Израел и „Хамас“ сигнализираха, че временното прекратяване на огъня в Газа може да бъде удължено след понеделник, за да се даде възможност за освобождаване на още заложници и затворници.

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи удължаването на примирието, заявявайки, че то позволява доставката на крайно необходимата помощ за Газа и връщането на заложниците, след като в неделя „Хамас“ освободи още 17 души. Сред тях беше и четиригодишно момиченце от американско-израелски корени с двойно гражданство, чиито родители бяха убити от бойците на „Хамас“ при нападението им срещу Израел на 7 октомври.

Четиридневнoто примирие, договорено с посредничеството на Катар и започнала в петък, предвижда „Хамас“ да освободи 50 заложници в замяна на 150 израелски затворници, а Израел да спира огъня за всеки ден, в който „Хамас“ освободи още 10 затворници. До неделя „Хамас“ предаде 58 заложници, сред които и не израелци. В понеделник „Хамас“ трябва да освободи още 11 израелци, за да изпълни четиридневното споразумение.

"Това споразумение е структурирано така, че да може да бъде удължено, за да продължи да надгражда тези резултати", каза Байдън пред репортери. "Това е моята цел."

Късно в неделя „Хамас“ публикува изявление в Телеграм, в което се казва, че се стреми да "удължи примирието след края на четиридневния период". Говорителят на Израелските сили за отбрана Даниел Хагари заяви, че военните се подготвят за следващия етап на сраженията, но се надява "да успеем да върнем у дома колкото се може повече заложници, преди това да се случи".

Израелските военни смятат, че операциите в Газа може да продължат още година и плановете вероятно ще включват създаването на нови мерки за сигурност за бъдещото управление на района, съобщава лондонският вестник "Times", като посочва високопоставен офицер. Не се посочва името на служителя.

Байдън и други официални лица заявиха, че се надяват да удължат временното спиране на огъня, в което по данни на управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването са загинали около 15 000 палестинци в Газа. „Хамас“, която САЩ и Европейският съюз смятат за терористична групировка, уби около 1200 души и взе около 240 други за заложници при нападението си.

Палестинци бягат от север по пътя Салахедин в южните покрайнини на Газа на 26 ноември. Фотограф: Махмуд Хамс/AFP/Getty Images

"Една от нашите сънароднички, едно малко момиченце на име Абигейл навърши 4 години - тя прекара рождения си ден, този рожден ден и поне 50 дни преди това в плен на „Хамас“, каза Байдън в Нантъкет, остров в Масачузетс, където прекара празниците за Деня на благодарността. "Тя е свободна и сега е в Израел. Това, което тя преживя, е немислимо", каза той.

Администрацията продължава да се фокусира върху около 10 заложници с американско гражданство или постоянно местожителство, които все още са задържани в Газа, и в неделя сутринта президентът е получил актуална информация за евентуалния им статут, каза високопоставен служител на администрацията. Липсата на информация затруднява тази задача, каза служителят.

Броят на жертвите сред цивилното население в Газа предизвиква все по-голяма загриженост сред политиците от Демократическата партия в САЩ, като някои от тях призовават за обвързване на по-нататъшната военна помощ за Израел със спазването на международното хуманитарно право.

В събота бяха освободени 13 израелски граждани или лица с двойно гражданство, трима чужди граждани и притежател на руски паспорт в замяна на 39 палестински затворници, пуснати по-късно. В неделя „Хамас“ заяви, че освобождава израелско-руски заложник с двойно гражданство "в отговор на усилията на руския президент Владимир Путин и в знак на признателност за руската позиция в подкрепа на палестинската кауза".

През последните три дни Израел освободи 117 палестински жени и непълнолетни, държани в неговите затвори. Освобождаването, извършено на няколко етапа, е от ключово значение за сделката, сключена с посредничеството на Катар и Египет, която доведе до спиране на сраженията в продължилата повече от шест седмици война и позволи внасянето на допълнителна хуманитарна помощ в обсадената Газа.

Хуманитарното спиране на огъня в Ивицата Газа "до голяма степен се спазва", откакто влезе в сила в петък, което позволи на ООН да увеличи доставките на жизненоважна помощ в и през Ивицата Газа, съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси в актуализиран доклад.
В неделя Израел съобщи, че в Газа са влезли 200 камиона с помощи, 42 от които са с материали за подслон. Военните заявиха, че от началото на войната в ивицата са допуснати общо 2000 камиона с помощи.

Въпреки това агенцията на ООН съобщи, че много хора все още нямат храна или гориво за готвене и че пекарните не работят, което поражда опасения за храненето, особено в северната част на Газа, където е съсредоточена сухопътната офанзива на Израел. Тя също така съобщи, че израелските сили са арестували палестинци, пътуващи по определения от Израел безопасен "коридор" от север до юг на територията.

Израелските отбранителни сили предупредиха в неделя, че на цивилните в Газа е забранено да влизат в морето или да се приближават на по-малко от 1 км от границата с Израел. Министерството на отбраната заяви, че израелската армия е конфискувала около 5 млн. шекела (1,3 млн. долара) от „Хамас“ по време на сухопътната инвазия. Иракски, йордански и американски валути са били открити предимно в крепости на „Хамас“ и в домовете на заподозрени.

Най-малко седем палестинци бяха убити при ракетно нападение на израелските сили на окупирания Западен бряг, съобщи радиостанция "Гласът на Палестина". Израелската армия не е коментирала събитията. Отделно от това израелски ракети удариха международното летище на Сирия в Дамаск, като го извадиха от строя, съобщи държавната информационна агенция САНА.

„Хамас“ се съгласи да освободи 50 заложници от Газа в замяна на освобождаването на 150 палестински затворници и четиридневно примирие с Израел, започващо на 24 ноември, Байдън разговаря с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в неделя, по време на който те се договориха да продължат да работят за освобождаването на всички заложници.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се очаква да посети Израел тази седмица, като това ще бъде четвъртото му посещение от 7 октомври насам, съобщават израелски медии.