Войната между Израел и "Хамас" навлиза в нов етап - на прицел е южната част на Газа

Вашингтон заявява, че все още няма споразумение за заложниците, въпреки че Washington Post съобщи, че е постигнато предварително споразумение за освобождаването на десетки жени и деца, държани в Газа, в замяна на петдневна пауза в боевете

13:00 | 19 ноември 2023
Автор: Bloomberg News
Продължава евакуацията в южната част на страната. Големи тълпи от хора се опитват да напуснат северната част на Газа по евакуационните маршрути, докато войските на IDF обграждат град Газа на 17 ноември 2023 г.
Продължава евакуацията в южната част на страната. Големи тълпи от хора се опитват да напуснат северната част на Газа по евакуационните маршрути, докато войските на IDF обграждат град Газа на 17 ноември 2023 г.

Израел заяви, че навлиза в "следващия етап" на продължаващата вече шест седмици война срещу "Хамас", като фокусът се измества към южната част на обсадената ивица Газа.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху не каза дали смята, че висши лидери на "Хамас" сега се крият около южния град Хан Юнис в Газа. "Ще стигнем до тях", каза той пред репортери, описвайки ръководството като "ходещи мъртъвци". Около 2 500 вътрешно разселени лица, заедно с пациенти и персонал, в събота напуснаха болницата "Ал Шифа" в северната част на Газа, която беше в центъра на израелската сухопътна офанзива през последната седмица, съобщи агенция на ООН. 

Израелската армия съобщи, че рано в неделя е нанесла удари както срещу "Хамас" в Газа, така и срещу "Хизбула" отвъд северната граница в Ливан. Междувременно "Хамас" - обявена за терористична организация от САЩ и Европейския съюз - заяви, че е загубила връзка с групите, натоварени да охраняват някои от заложниците, които залови на 7 октомври. 

Междувременно йеменските бунтовници хути заплашиха корабите на Израел. Бунтовниците хути в Йемен заявиха, че ще атакуват кораби, носещи израелски флаг, както и такива, управлявани от или принадлежащи на израелски компании. Това е най-новата заплаха от страна на подкрепяните от Иран бойци в страната, която има излаз на Червено море - ключов световен морски път.

Говорител на хутите, публикувал в X, бившия Twitter, призова другите държави да изтеглят гражданите си, работещи на израелски кораби, и да стоят настрана от такива кораби.

В същото време израелските сили се сражават с противници в северната и южната част на страната. Израелските военновъздушни, морски и сухопътни сили се сблъскаха с врагове на два фронта рано в неделя, като унищожиха инфраструктура, принадлежаща на "Хизбула" в Ливан и на "Хамас" в Газа, съобщиха военните.

В южните и северните градове на Израел зазвучаха сирени за въздушна тревога, а в откритите райони бяха изстреляни минохвъргачки от Ливан. От "Хизбула" заявиха, че са атакували два израелски обекта, съобщи подкрепяната от Иран бойна групировка по телевизия "Ал Манар".

Вашингтон заявява, че все още няма споразумение за заложниците
САЩ заявиха, че все още няма споразумение между Израел и Хамас за освобождаването на заложници, след като Washington Post съобщи, че е постигнато предварително споразумение за освобождаването на десетки жени и деца, държани в Газа, в замяна на петдневна пауза в боевете.

"Все още няма споразумение, но продължаваме да работим усилено за постигането му", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън в отговор на съобщението за постигнато с посредничеството на САЩ споразумение.

Междувременно стана ясно, че около 2 500 души са напуснали болница "Ал Шифа" тази нощ.
Около 2500 вътрешно разселени лица, заедно с пациенти и персонал, са напуснали болницата "Ал Шифа" в Газа на 18 ноември, съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Това е станало след заповед на израелските военни, които са продължили операциите си в комплекса за четвърти пореден ден, съобщиха от OCHA.

По данни на агенцията на ООН на 18 ноември в Газа са влезли около 123 000 литра гориво от Египет. Израел заяви, че ще позволи влизането на близо 70 000 литра гориво на ден, което "е доста под минималните изисквания за основни хуманитарни операции", според OCHA.

Болница "Ал Шифа" е "зона на смъртта", твърди СЗО след посещение
Болница "Ал Шифа" е "зона на смъртта" и "отчайваща", според екип на ООН, на когото е разрешено да посети най-голямата болница в Газа, а членовете на екипа са видели масов гроб близо до входа, в който има вероятно 80 тела. Екипът, ръководен от Световната здравна организация, е бил допуснат за един час в болницата със съдействието на израелските военни, се казва в съобщение на групата.

Въпреки че екипът заяви, че "Ал Шифа" "по същество" вече не функционира като болница, там остават 291 пациенти, включително 32 бебета "в изключително критично състояние". "Огромното мнозинство" от пациентите страдат от бойни рани, включително ампутации, изгаряния и гръбначни травми, заяви СЗО. 

"СЗО и партньорите спешно разработват планове за незабавна евакуация на останалите пациенти, персонала и техните семейства" и търсят безопасен път през следващите дни, за да транспортират болните до две други болници, заяви групата. 

Училище в северната част на Газа
Палестинците заявиха, че израелските военни са ударили училище на ООН, превърнато в приют, в северната част на Ивицата Газа.

Според медийната служба на управляваното от "Хамас" правителство обстрелът е довел до смъртта и раняването на 200 палестинци, приютени в училището Ал-Фахура. 

Филип Лазарини, генерален комисар на Агенцията на ООН за подпомагане на бежанците (UNRWA), заяви, че снимките, които е получил от училището, приютило хиляди разселени лица, са "ужасяващи".

Израелските военни получиха съобщения за инцидент в района на Джабалия. Инцидентът се разглежда, съобщиха от Силите за отбрана. 

UPDATE: постоянни ужаси, още едно училище на @UNRWA е бомбардирано няколко пъти в северната част на #Газа, където са приютени повече от 4000 души. Съобщава се за десетки убити, включително деца. За втори път в рамките на по-малко от 24 часа училищата не са пощадени. Стига толкова, тези ужаси трябва да спрат, написа в Х Филипе Лазарини (@UNLazzarini) на 18 ноември 2023 г.

А Израел заяви, че навлиза в "следващия етап" на войната си срещу "Хамас", като вниманието се насочва от развалините на град Газа към град Хан Юнис в южната част на страната. На пресконференция министър-председателят Нетаняху не каза дали смята, че там се укриват висши ръководители на "Хамас". "Ще стигнем до тях", каза той. "Всички лидери на "Хамас" са ходещи мъртъвци."

"Местата, където "Хамас" може да се подвизава, намаляват", заяви министърът на отбраната Йоав Галант на пресконференцията на военния кабинет на Израел. "Който е бил в западната част на града, добре разбира това - той вече се е срещал със смъртоносната сила на Силите за отбрана. Тези, които са в източната част, разбират това тази вечер и ще го разберат още повече през следващите няколко дни".

"А тези, които се намират в южната част на ивицата Газа, ще разберат това скоро", каза Галант.

През последните дни Израел пусна листовки в Хан Юнис - родния град на лидера на "Хамас" Яхия Синвар - с които предупреди жителите да напуснат града и да се отправят към безопасната зона в южната част на ивицата, където има хуманитарна помощ. От началото на войната стотици хиляди палестинци се преместиха в безопасната зона, пренебрегвайки усилията на "Хамас" да им попречи да избягат от зоната на сраженията.