Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Израел започва да губи войната за сърцата на европейците

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в "Клуб Investor", 25.11.2023

21:12 | 25 ноември 2023
Обновен: 00:05 | 29 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

Световните настроения в момента работят по-скоро в полза на палестинската кауза и единствената черна точка за "Хамас" са заложниците, които държат и те искат да се отърват от тях, но търгувайки с тях по възможно най-добрия начин. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Израел не желае това примирие и спиране на огъня, тъй като в момента мащабната операция, която е предприела израелската армия е в своя ход. Всяко спиране на военните действия притеснява израелската армия, защото "Хамас" могат да се прегрупират, да преместят част от заложниците, които биват крити в определени подземни тунели и да успеят да съберат повече мощ и да дадат по-силен следващ отпор". 

Израел се притеснява също така и от отварянето на мащабни коридори сухопътна помощ от Египет, защото "Хамас" са тези, които ръководят Ивицата Газа от 17 години. Те ще бъдат тези, които ще разпределят тези помощи, те са тези, които могат да насочат част от тези медикаменти към своите войници, каза гостът.

"Това е притеснението. За това с много сериозен натиск от страна на САЩ Израел се съгласи за спиране на военните действия през тези четири дни. "Хамас" не желаят вече тези заложници. те свършиха вече своята работа".

Виждате вече че световните настроения и подкрепа се преместиха, подчерта събеседникът. "От пълна подкрепа и съпричастност към Израел след нападанието и зверствата на Хамас на израелска територия, в момента световните настроения са по-скоро в защита на палестинските жертви".

Израел започва да губи войната за сърцата на европейците, съгласи се гостът. Единствената черна точка, която има Хамас, за да обърне тези настроения, са тези заложници, които държи, подчерта Керемедчиев. "Колкото по-бързо те се освободят от тях, толкова по-добре пропагандата ще работи за това, че 14 000 са вече жертвите от палестинска страна, като голяма част са жени и деца". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате  тук.