В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Расте натискът върху Израел да удължи примирието с „Хамас“

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 27.11.2023 г.

13:55 | 27 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Израел е подложен на все по-голям натиск да се съгласи да удължи четиридневната пауза на войната с „Хамас“. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че подкрепя удължаването на прекратяването на огъня, което трябва да приключи във вторник сутринта и е част от споразумението за освобождаване на заложниците, държани от „Хамас“ в Газа. Спирането на сраженията е от "критично значение“, за да може на територията да постъпи допълнителна помощ и да бъдат освободени още пленници. Това коментира Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Резултатите от тази сделка спасяват животи“, заяви Байдън пред репортери в неделя. „Сделката е структурирана така, че да може да бъде удължена, за да продължи да надгражда тези резултати. Това е моята цел. Това е нашата цел: да запазим тази пауза и след утрешния ден.“

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разговаря с Байдън в неделя и заяви, че е възможно удължаване на срока, като повтори, че всеки допълнителен ден от примирието зависи от освобождаването на още 10 заложници. Той подчерта, че Израел няма да промени целта си да унищожи „Хамас“.

Едно по-дълго примирие „би било добре дошло“, заяви Нетаняху в изявление. „В същото време казах на президента Байдън, че в края на очертанията ще пристъпим към реализиране на целите си с пълна сила - елиминиране на „Хамас“ - гарантиране, че Газа няма да се върне към това, което беше, и - разбира се, освобождаване на всички наши заложници.“

Временното спиране започна в петък сутринта след интензивни преговори, водени с посредничеството на Катар и с помощта на Египет и САЩ. „Хамас“ и Израел се споразумяха, че подкрепяната от Иран войнстваща групировка ще освободи 50 заложници в замяна на освобождаването от израелското правителство на 150 палестинци, хвърлени в затвора.

Засега паузата е в сила и в неделя „Хамас“ пусна още 17 души, включително четиригодишно момиченце с двойно гражданство на САЩ и Израел, чиито родители бяха убити от „Хамас“ при нападението срещу Израел на 7 октомври.

До неделя „Хамас“ е предала 58 заложници, сред които и неизраелци. Днес „Хамас" трябва да освободи още 11 израелци, за да изпълни четиридневното споразумение.

Някои израелски служители се опасяват, че колкото по-дълго продължи паузата, толкова по-трудно ще бъде за Израел да поднови войната.

„Хамас“ ще проточи това дълго време“, казва бивш висш израелски дипломат и анализатор на разузнаването. „Въпросът е доколко Израел ще има легитимност да поднови кампанията си след удължено прекратяване на огъня. За израелското правителство ще бъде много трудно, ако не и невъзможно, да не продължи прекратяването на огъня, ако „Хамас“ предложи да освободи още заложници.“

Броят на жертвите сред цивилното население в Газа предизвиква все по-голяма загриженост сред политиците от Демократическата партия в САЩ, като някои от тях призовават за обвързване на по-нататъшната военна помощ за Израел със спазването на международното хуманитарно право.

Примирието включва доставка на повече храни и лекарства в Газа през граничния пункт Рафах с Египет. ООН и палестински официални лица твърдят, че войната е довела до хуманитарна катастрофа на територията. Израел съобщи, че 200 камиона с помощи са влезли в Газа в неделя.

ООН съобщава, че много хора все още нямат храна или гориво за готвене и че пекарните не работят, което поражда опасения за храненето, особено в северната част на Газа, където е съсредоточена сухопътната офанзива на Израел.

Същевременно войната продължава да се отразява в Близкия изток. В неделя американски военен кораб освободи химически танкер, свързан с израелски милиардер, след като въоръжени мъже се качиха на борда на кораба в Аденския залив. Въпреки че американските военни не потвърдиха самоличността на нападателите, според американските военни две ракети са били изстреляни по военния кораб - разрушител, наречен USS Mason, малко след това от контролираната от хутите територия в Йемен.

Друга водеща тема от Терминала на Bloomberg са азиатските акции, които се понижиха заради забавянето на ръста на печалбите в Китай. Азиатските акции претърпяха загуба, а фючърсите върху американските акции се понижиха, тъй като забавянето на растежа на промишлените печалби в Китай намали оптимизма след ралито на акциите от миналата седмица. Йената поскъпна спрямо всичките си конкуренти от Групата на 10-те.

Китайските акции бяха водещи в спада, като индексът Hang Seng China Enterprises Index се понижи с 1,4%, докато бенчмарковете в Австралия и Япония също спаднаха. Повишаването на доходността на държавните ценни книжа доведе до изтегляне на част от средствата от акциите.

Акциите намалиха част от печалбите си от миналата седмица на фона на несигурността преди следващата порция ключови глобални икономически данни тази седмица, включително данните за инфлацията в еврозоната, PMI в Китай и данните за личното потребление в САЩ в четвъртък, както и PMI в САЩ, Европа и Китай в петък. Азиатските пазари не получиха почти никаква насока от САЩ след съкратената сесия след Деня на благодарността в петък.

Видяхме, че доходността на американските облигации се повиши при отварянето на борсата и това натежа върху настроенията на капиталовите пазари, което доведе до спад на американските фючърси, както и на китайските пазари, които вече са подложени на натиск заради слабите печалби от промишлеността“, каза Мат Симпсън, старши пазарен стратег в City Index Inc.

Фючърсите на американските акции поевтиняха в Азия, след като S&P 500 приключи четвъртата седмица на ръст в петък, когато VIX - „измерителят на страха“ на Уолстрийт и мярка за волатилността на акциите - падна до най-ниското си ниво от януари 2020 г.

Волатилността се понижи, тъй като залозите се увеличиха, а Фед прекрати повишаването на лихвите

През тази седмица инвеститорите ще следят особено внимателно данните за активността в Китай, за да преценят състоянието на втората по големина икономика в света.

През октомври печалбите на китайските промишлени предприятия нараснаха с по-бавен темп в сравнение с предходния месец, тъй като дефлационният натиск се запази, което показва, че икономическото възстановяване остава несигурно.

Едномесечният междубанков лихвен процент в хонконгски долари скочи до най-високата си стойност от 2007 г. насам, тъй като предлагането на пари в брой се сви към края на годината.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации се повиши с пет базисни пункта до 4,51%, което е най-високата стойност от повече от седмица.

Доларът се търгуваше разнопосочно в азиатската търговия, след като индексът на Bloomberg за зелените пари се понижи с 0,5% през миналата седмица.

Повече за водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.