Удари на Израел в Газа са още по-интензивни въпреки предупреждението на Блинкен

Идеята да се създадат безопасни зони за цивилни и да се направи повече, за да се избегне хуманитарна катастрофа, няма да е лесна за Израел, като се има предвид, че това вероятно ще постави повече негови войници в опасност

16:04 | 2 декември 2023
Обновен: 16:09 | 2 декември 2023
Автор: Кортни Макбрайд
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израелските сили за отбрана увеличиха ударите по цели на "Хамас" в южната част на ивицата Газа в събота, ден след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Израел да направи всичко възможно, за да защити живота на цивилното население. 

Преминаването към гъсто населената южна част последва края на едноседмичното примирие между Израел и "Хамас". В Катар бяха възобновени разговорите за обсъждане на ново примирие, съобщи Reuters. 

Израелските удари в събота бяха съсредоточени върху района на Хан Юнис в южната част на Газа, където военните заявиха, че са поразили над 50 цели на "Хамас" с въздушни удари, танков огън и военноморските си сили.

Посланието на Блинкен до израелския премиер Бенямин Нетаняху ставаше все по-строго при всяко от трите му посещения в региона, откакто "Хамас", която е обявена за терористична организация от САЩ и Европейския съюз, нападна Израел на 7 октомври.

По време на първото пътуване на Блинкен помощниците му се нахвърлиха върху всяко предложение Израел да се съобразява с хуманитарните съображения, докато подготвя първоначалния отговор на атаките на Хамас. При второто посещение Блинкен подчерта, че воденето на войната от страна на Израел е от значение. 

До тази седмица, когато по данни на ръководеното от "Хамас" министерство на здравеопазването смъртните случаи на палестинците в Газа от 7 октомври насам надхвърлят 15 200, Блинкен отправи директно предупреждение към военния кабинет на Израел - че опустошението, отприщено в северната част на Газа, не трябва да се повтаря. Повече от 70% от загиналите при последните нападения в Газа са жени и деца. 

Тази промяна в тона подчерта нарастващото чувство на тревога сред висшите служители от администрацията на Байдън за това каква нова криза ги очаква сега, когато войната в Газа се възобнови и Израел насочи военното си внимание към южната част на Газа. Стотици хиляди цивилни са избягали от там по заповед на Израел - и сега няма къде другаде да отидат. 

В публичното пространство Израел остава непоколебим. Часове след като Блинкен си тръгна, управляваният от "Хамас" граничен контролно-пропускателен пункт заяви, че не е доставена никаква помощ, откакто примирието е приключило в петък рано сутринта. Евакуацията на ранени и граждани с двойно гражданство в Египет, както и връщането на блокираните в Египет жители на Газа, също бяха спрени.

Помощта беше възобновена в събота, съобщи Палестинският Червен полумесец в публикация в X, преди това Twitter. 

Властите в Газа също така съобщиха, че около 100 души са били убити при нова серия от израелски въздушни удари. Според палестинската телевизия други 100 или повече души са загинали при бомбардировката на къща в лагера Джабалия в северната част на Ивицата Газа, която е била използвана като подслон за семейства и разселени лица.    

Променящото се послание на Блинкен отразява промяната в позицията на самия президент Джо Байдън, чиято администрация отговаря на натиска на арабските съюзници, правозащитниците и американците у дома - особено на левия фланг на собствената му партия - които смятат, че броят на жертвите сред цивилното население е твърде голям. 

"Дадох ясно да се разбере, че след паузата е наложително Израел да въведе ясни мерки за защита на цивилното население и за поддържане на хуманитарната помощ занапред", заяви Блинкен в Дубай, минути преди да се качи на самолета обратно за Вашингтон. 

Въпросът дали това ще има значение е отворен. Високопоставен американски служител, който помоли да не бъде назоваван, тъй като става дума за частни разговори, заяви, че Израел изглежда наистина се опитва да изпълни исканията на САЩ за създаване на безопасни зони за цивилното население, и чу настояването на Блинкен, че резултатите на място - като по-малко цивилни жертви - са по-важни от намеренията. 

Може би в опит за защита на цивилното население израелските отбранителни сили започнаха да използват карта на микрозоните в Газа, за да изпращат предупреждения до жителите на определени райони, като ги призовават да се евакуират незабавно. 

Нетаняху, който по време на едноседмичната пауза предупреди, че кампанията на Израел не е приключила, беше също толкова безпощаден в описанието на целите на страната. Високопоставеният американски служител заяви, че Блинкен е попитал израелците колко още очакват да продължи кампанията и не е получил ясен отговор.

"Силите ни продължават напред", заяви Нетаняху в петък. "Продължаваме да се сражаваме с всички сили, докато не постигнем всичките си цели - връщането на всички наши заложници, елиминирането на "Хамас" и гарантирането, че Газа никога повече няма да представлява заплаха за Израел."

Israeli
Израел се е зарекъл да унищожи "Хамас". Иран подкрепя бойната групировка, която управлява Газа, и "Хизбула" в Ливан

Тези опасения замаскираха това, което иначе беше успех: под силния натиск на САЩ и с посредничеството на Катар Израел и "Хамас" успяха да сключат седемдневно примирие, при което бяха освободени десетки израелски заложници, пленени при нападение на "Хамас", както и още много палестински затворници, държани в Израел.

Израел също така беше позволил да постъпва все повече хуманитарна помощ, а американските служители бяха внушили на Нетаняху да вземе под внимание техните опасения. Блинкен заяви, че САЩ все още са фокусирани върху това да се уверят, че конфликтът не се разпространява в региона - досега успешно усилие - и да се стремят към това, което той нарече "справедлив, траен и сигурен мир" за палестинските територии.

И все пак, когато примирието се разпадна, Израел и САЩ заявиха, че "Хамас" е извършил смъртоносна атака и не е спазил ангажиментите си да освободи още жени заложници. От "Хамас" заявиха, че вината е на Израел - познатият цикъл на посочване с пръст.

Блинкен заяви пред репортери, че "Хамас" е изстрелял ракети по Израел, докато прекратяването на огъня все още е било в сила, и освен това е убил израелци на автобусна спирка.

"Ясно е, че първата фаза на операцията, преди прекратяването на огъня, е изисквала такава огромна цена", казва Брайън Катулис, вицепрезидент по политиката в Близкоизточния институт във Вашингтон. "На много от тези хора беше казано да се преместят на юг. Сега кампанията се движи на юг. И това е истинската тревога, която изпитват много хора в администрацията."

В петък министърът на отбраната Лойд Остин, говорейки пред репортери в Калифорния, заяви, че всеки път, когато разговаря с израелския си колега Йоав Галант, "му напомням за необходимостта да се уверим, че защитаваме невинните цивилни и създаваме пътища, по които цивилните да се придвижват извън бойното пространство".

Външни експерти заявиха, че идеята да се създадат безопасни зони за цивилни и да се направи повече, за да се избегне хуманитарна катастрофа, няма да е лесна за Израел, като се има предвид, че това вероятно ще постави повече негови войници в опасност.

За Израел, "ако те ще затвърждават правилата за водене на бойните действия, за да намалят жертвите сред цивилното население, последицата от това, която е абсолютно директна, е, че те ще трябва да понесат повече военни жертви на терен", заяви пред радио "Bloomberg" Франк Ледуидж, бивш офицер от военното разузнаване и преподавател по стратегия в университета в Портсмут, Великобритания. "Нека видим дали ще имат готовност за това."