Израел рискува "стратегическо поражение", ако не защити цивилното население

Въпреки че министърът на отбраната на САЩ обеща подкрепата за Израел да продължи, вече се надига притеснение, че американската подкрепа може да стане невъзможна, ако жертвите сред цивилното население продължат да се увеличават

13:00 | 3 декември 2023
Автор: Питър Мартин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Израел рискува да претърпи "стратегическо поражение" във войната си с "Хамас", ако не се вслуша в предупрежденията за нарастващия брой жертви сред цивилното население. 

"Лично настоявах пред израелските лидери да избягват цивилните жертви и да избягват безотговорната реторика, както и да предотвратят насилието от страна на заселниците на Западния бряг", заяви Остин в реч пред Националния отбранителен форум "Рейгън" в Сими Вали, Калифорния, в събота. 

Коментарите на Остин идват в момент, когато високопоставени представители на САЩ все по-често отправят предупреждения към Израел относно броя на жертвите в Ивицата Газа. Тези предупреждения, които преди бяха ограничени до срещи при закрити врати, станаха открити поради нарастващия натиск от страна на арабските съседи на Израел, правозащитниците и общественото мнение у дома - включително левицата на Демократическата партия на президента Джо Байдън.

Въпреки че Остин и други американски лидери обещаха да продължат да подкрепят Израел, те се притесняват, че американската подкрепа може да стане невъзможна, ако жертвите сред цивилното население продължат да се увеличават. 

По време на пътуването си до Израел тази седмица държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че наказателната кампания, разгърната в северната част на Газа, не трябва да се повтаря, докато израелските сили се придвижват на юг след края на няколкодневното примирие с "Хамас".

В Калифорния Остин се обърна към личния си боен опит, за да аргументира тезата си. 

"Научих някои неща за воденето на война в градски условия от времето, когато се биех в Ирак", каза той. "Подобно на "Хамас", ИДИЛ е дълбоко вкоренена в градските райони. А международната коалиция срещу ИДИЛ работеше усилено за защита на цивилното население и за създаване на хуманитарни коридори."

"Урокът не е, че можете да спечелите в градска война, като защитавате цивилните. Поуката е, че можеш да спечелиш в градска война само като защитаваш цивилните", каза той. "В този вид борба центърът на тежестта е цивилното население. И ако ги вкарате в ръцете на врага, заменяте тактическата победа със стратегическо поражение."

Остин също така повтори, че САЩ се застъпват за двудържавно решение на израелско-палестинския въпрос. 

"Вярваме, че израелците и палестинците трябва да намерят начин да споделят земята, която и едните, и другите наричат свой дом", каза той. "Ще се усложни тази трагедия, ако всичко, което очаква израелците и палестинците в края на тази ужасна война, е повече несигурност, повече ярост и повече отчаяние."

Израел и "Хамас" са във война от 7 октомври, когато бойците на подкрепяната от Иран групировка нахлуха в южната част на Израел, убивайки около 1200 души и отвличайки 240. По данни на здравното министерство в анклава, управляван от Хамас, повече от 15 000 души са били убити в Газа, откакто Израел започна ответни въздушни удари и сухопътна офанзива.

В годините преди нападението на Хамас на 7 октомври последователните американски администрации поддържаха реторичен ангажимент за решение с две държави, като същевременно поставяха като приоритет нормализирането на отношенията между Израел и арабските му съседи, напоследък Саудитска Арабия. САЩ и Европейският съюз определиха "Хамас" като терористична група. 

Предупреждение за Иран
Остин също така повтори предупрежденията към Иран във връзка с нападенията срещу американски служители в Ирак и Сирия от страна на милиции, подкрепяни от Техеран. "Няма да толерираме нападения срещу американски персонал", каза той. "Тези нападения трябва да спрат." 

Ръководителят на отбраната на САЩ определи войната в Близкия изток като част от нарастващо струпване на опасения за националната сигурност, простиращи се от Близкия изток до Източна Европа и Азия. 

"Живеем в предизвикателни времена", каза Остин. "Това включва големите конфликти, пред които са изправени нашите събратя по демокрация - Израел и Украйна; изнудването и натиска от страна на един все по-настоятелен Китай; и световната битка между демокрацията и автокрацията."

Той също така предупреди, че противниците на САЩ все по-често намират обща цел в желанието си да притъпят американската мощ. 

"От Русия до Китай, от "Хамас" до Иран, нашите съперници и врагове искат да разделят и отслабят Съединените щати - и да ни отделят от нашите съюзници и партньори", каза той.

Предупрежденията на Остин за нарастващите глобални заплахи бяха придружени от споменаване на политическите предизвикателства във Вашингтон, които рискуват да забавят реакцията на САЩ. 

"Докато сте тук, позволете ми да ви призова да приемете бюджет за цялата година", каза Остин на многобройните членове на Конгреса, събрали се в Сими Вали, като препратка към продължаващите сблъсъци в Конгреса относно финансирането на федералното правителство. 

"Знаете, че на нашите конкуренти не им се налага да работят при непрекъснати резолюции", каза той. "Това подкопава както нашата сигурност, така и способността ни да се конкурираме."