Примирието е прекратено. "Хамас" е нарушил условията за прекратяване на огъня, твърди Израел

В рамките на примирието "Хамас" освобождаваше всеки ден по няколко заложници, а Израел освобождаваше палестински затворници, както и позволяваше на Египет да внася повече помощи в Газа

09:38 | 1 декември 2023
Автор: Фарес Акрам, Гуен Акерман
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израел възобнови бойните действия срещу "Хамас" в Ивицата Газа, след като в петък сутринта изтече едноседмичното примирие между двете страни.

От "Хамас" са нарушили прекратяването на огъня, съобщи израелската армия малко след като паузата в боевете трябваше да приключи в 7 ч. местно време. Армията, известна като Израелски отбранителни сили, заяви, че "Хамас" е стреляла към израелска територия.

"Израелските въоръжени сили възобновиха бойните действия срещу терористичната организация "Хамас" в Ивицата Газа", заявиха оттам и добавиха, че самолетите им вече нанасят удари по цели на групировката в палестинската територия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е бил в Тел Авив при подновяването на бойните действия, но е трябвало да си тръгне малко след това. В четвъртък той каза на министър-председателя Бенямин Нетаняху, че "масовата загуба на цивилни граждани" в северната част на Газа - където са съсредоточени израелските сухопътни сили - не трябва да се повтаря в южната част. Широко разпространено е очакването, че следващия път Израелските въоръжени сили ще изпратят войски в тази част на ивицата, тъй като се опитват да унищожат "Хамас".

Нетаняху и други израелски политици постоянно повтаряха, че войната ще се възобнови на някакъв етап и че примирието няма да се превърне в постоянно.

"Няма ситуация, в която да не се върнем към бойните действия докрай", заяви Нетаняху в сряда. "Цялото правителство стои зад това. Войниците подкрепят това. Народът застава зад това."

"Хамас", обявена от САЩ за терористична организация, и Израел се договориха в четвъртък да удължат прекратяването на огъня, което започна на 24 ноември, с още 24 часа.

След изтичането на крайния срок нямаше съобщение от Катар, главния посредник в преговорите.

Малко преди това израелските военни съобщиха, че в кибуц близо до Газа са се включили сирени за въздушно нападение.

Израел и "Хамас" са във война от 7 октомври, когато бойците на подкрепяната от Иран групировка нахлуха в южната част на Израел, убивайки около 1200 души и отвличайки 240. По данни на здравното министерство в анклава, управляван от "Хамас", повече от 15 000 души са били убити в Газа, откакто Израел започна ответни въздушни удари и сухопътна офанзива.

В рамките на примирието "Хамас" освобождаваше всеки ден по няколко заложници, а Израел освобождаваше палестински затворници, както и позволяваше на Египет да внася повече помощи в Газа.

Смята се, че "Хамас" и други ислямистки групировки все още държат в плен около 130 души в Газа. Не е ясно колко от тях са все още живи и колко от тях са цивилни лица и колко - израелски войници.

Преговорите за освобождаване на заложниците, в които участваха Египет и САЩ, както и Катар, бяха трудни. Израел и "Хамас" се договаряха за броя на заложниците и затворниците, които да бъдат освобождавани всеки ден.