Петролът се стабилизира след като Рияд защити свиването на добива на ОПЕК+

Последното заседание на групата беше отложено с няколко дни и беше белязано от вътрешни спорове относно квотите

09:30 | 5 декември 2023
Обновен: 09:47 | 5 декември 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът се стабилизира след като поевтиняваше в продължение на 3 дни, след като Саудитска Арабия заяви, че неотдавнашните съкращения от страна на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, наричани ОПЕК+ ще бъдат спазени изцяло и могат да бъдат удължени, като по този начин се противопостави на продължаващия скептицизъм относно тяхната ефикасност.

Световният бенчмарк Brent се задържа над 78 долара за барел, след като поевтиня с повече от 6% през предходните три сесии, а американският сорт West Texas Intermediate остана над 73 долара. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви пред Bloomberg News, че неотдавнашните съкращения ще "преодолеят" очакваното нарастване на запасите през първото тримесечие и при необходимост могат да продължат и през 2024 г.

След срещата на ОПЕК+ миналата седмица суровият петрол е подложен на низходящ натиск, тъй като търговците не са убедени доколко ще бъде изпълнен пакетът от доброволни съкращения. Анализаторите изтъкнаха нарастващия свободен капацитет на групата, като заявиха, че търговците трябва да видят доказателства за действителното въздействие на съкращенията.

Петролът се стабилизира след като поевтиняваше в продължение на 3 дни

Срещата се забави с няколко дни и беше белязана от вътрешни спорове относно квотите.

Съществуват "съмнения за съответствие в контекста на по-размирната вътрешна динамика в ОПЕК", казва Вишну Варатан, ръководител на отдела за икономика и стратегия в Mizuho Bank Ltd. След срещата на преден план излязоха нарастващото предлагане извън ОПЕК, по-ниските геополитически рискове и динамиката на търсенето, каза той.

В потвърждение на предизвикателството, пред което е изправен ОПЕК+, времевите спредове се понижиха, подчертавайки влошаването на краткосрочните условия. Разликата между двата най-близки месеца както за сорта Brent, така и за WTI, се търгува в низходяща структура наречена контанго, като по-скорошните доставки са по-евтини спрямо договора с по-късна дата.

Междувременно руският президент Владимир Путин ще пътува до Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия тази седмица, твърдят запознати с плановете му. Москва е ключов член на по-широката група ОПЕК+.