Ескалацията в Червено море би трябвало да се следи

Боби Гош, Bloomberg Opinion

16:00 | 5 декември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Говорих по телефона с много хора в Дубай и в целия Близък изток. И от двете страни на спектъра има дълбока тревога, че сме изправени през нещо като пълно физическо унищожение на Газа, което започна преди 30г. Но че това е последното издихание на Биби във властта.

Така е. Той представлява дясното крило на израелския политически спектър. Начело е да дясно центристка коалиция. Много от партньорите му в нея са много по-вдясно. Те открито казват, че трябва да се унищожи Газа, че всички палестинци трябва да бъдат изгонени, че Газа трябва да стане паркинг. Това са силно предизвикателни изказвания.

Ясно е, че травмата от терористичните атаки на 7 октомври повиши нажежи обстановката в Израел, но подобни коментари не помагат изобщо.

Не помагат на Израел и определено не помагат на поддръжниците на Израел, особено на администрацията на Байдън, която се опитва да овладее част от тези инстинкти на някои израелци. Като се опитват да казват на израелците и на Биби Нетаняху, че трябва да мислят повече за цивилните жертви. Да не правят втората фаза на войната също толкова катастрофална, както и първата.

Чухме точно какво каза министърът на отбраната. Лойд Остин каза, че „в тази битка центърът на гравитацията е цивилното население. И ако бъдат вкарани в ръцете на врага, все едно се заменя тактическата победа със стратегическо поражение“. Това е много ясно казано. Това казва САЩ, но в същото време обвинява бунтовниците хути за атаките. Изглежда са въвлечени, докато в същото време не искат да бъдат.

По време на примирието, което продължи няколко дни атаките, спряха и атаките по американски позиции в Близкия изток. Има цяла мрежа от различни групировки и милиции, командвани като цяло от Иран. Той ги подкрепя, наред с Хамас.

Тези групировки нападаха американски позиции в Ирак и в Червено море.

Всички те обаче спряха по време на примирието. След като то изтече, атаките се подновяват. Изглежда дори ескалират.

Четири ракетни атаки по три търговски кораба плюс един дрон, който явно се насочва към разрушителя Карни в района на Червено море. Това е много сериозно, защото носи огромни последствия.

Това е един от най-важните морски пътища в света. Много изключително важни товари преминават по него.

Хутите, които в момента контролират по-голямата част от Йемен и имат огромни запаси оръжия от Иран, дават признаци, че смятат да ги използват и да атакуват международните морски превози, както и американските военни кораби.

Това е явна ескалация и би трябвало да й обърнем сериозно внимание.