С голям протекционистки ход Испания обмисля да придобие дял в Telefonica

В съобщение от вторник правителственият корпоративен холдинг заяви, че ще предприеме "проучвателен анализ" на потенциално придобиване на дял в мадридския телеком Telefonica SA

12:16 | 1 ноември 2023
Обновен: 12:16 | 1 ноември 2023
Автор: Родриго Орихуела
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Испания обмисля дали да защити "най-стратегическата" си компания от чуждестранни поглъщания, което може да се окаже най-значимият протекционистки ход на правителството от повече от десетилетие.

В съобщение от вторник правителственият корпоративен холдинг заяви, че ще предприеме "проучвателен анализ" на потенциално придобиване на дял в мадридския телеком Telefonica SA. Изявлението бе направено ден след като бе съобщено, че Испания обмисля да придобие 5% дял в оператора, и близо два месеца след като контролираният от държавата Saudi Arabia Telecom обяви плановете си да закупи 9,9% от Telefonica SA.

Ако Испания осъществи придобиването, това ще ограничи властта на Saudi Arabia Telecom в компанията.

Потенциалната мярка би означавала сериозна промяна за испанското правителство, което традиционно се пази от намеса в частния сектор. Дори когато много европейски държави се стремят да преместят критичните вериги за доставки по-близо до дома си и да осигурят контрол върху стратегически отрасли след нестабилността, свързана с пандемията, и инвазията на Русия в Украйна, Испания се отличава с това, че през последните години не е блокирала големи сделки, нито е участвала в значителни корпоративни спасявания.

Европейските лидери са най-притеснени от китайските инвестиции в ЕС, но нарастващото присъствие на пари от Близкия изток в блока също започва да привлича повече внимание. През последните години държавите от Персийския залив насърчиха подкрепяните от държавата фирми да диверсифицират своите дялове чрез международни сделки в сектори като спорта, здравеопазването и възобновяемите енергийни източници.

Въпреки че Испания и Саудитска Арабия имат дългогодишни дипломатически и търговски отношения - Испания е основен доставчик на оръжие за държавата от Персийския залив - новината за инвестицията на Saudi Arabia Telecom предизвика ответна реакция в Мадрид от страна на политици от целия политически спектър.

В интерес на истината няколко испански фирми вече имат големи инвеститори от Персийския залив. Катар е най-големият акционер в компанията за комунални услуги Iberdrola SA и ключов акционер в International Consolidated Airlines Group SA, компанията майка на авиокомпания Iberia. Но Telefonica е различна.

Операторът "е една от най-стратегическите, ако не и най-стратегическата компания в Испания", заяви по-рано този месец министърът на икономиката Надя Калвино, като добави, че значението му се крие "не само в областта на телекомуникациите, но и в технологиите, свързани с отбраната".

Освен че управлява ключова телекомуникационна инфраструктура, компанията предоставя комуникационни услуги и на въоръжените сили и силите за сигурност. Според лице, запознато с обсъжданията, длъжностните лица са загрижени, че контролиран от правителството чуждестранен инвеститор би могъл да получи достъп до чувствителна информация, свързана с тези услуги, ако заеме място в управителния съвет.

Макар че Испания традиционно е по-неохотна от другите големи държави от ЕС да поема собственост върху корпорации, министър-председателят Педро Санчес наруши тази позиция. Според запознат с начина на мислене, лидерът на социалистите подкрепя силното държавно присъствие в ключови промишлени сектори като отбраната, енергетиката и технологиите като начин за стимулиране на икономическата активност. В това отношение той се присъединява към неотдавнашната общоевропейска тенденция за държавна намеса.

Правителството не е предоставило никакви подробности за това какво би могло да направи с дела си в Telefonica или с потенциалното място в борда. Ако продължи с придобиването, то ще се присъедини към местните кредитори CaixaBank SA и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, които притежават по около 8%, и фирмата за сигурност Prosegur Cia de Seguridad SA, която притежава около 0,8%, сред другите инвеститори.

Междувременно в Обединеното кралство правителството до голяма степен остана настрана, тъй като контролираният от държавата Обединени арабски емирства телеком стана най-големият акционер във Vodafone Group Plc, най-големият британски телеком по пазарна стойност.

Според запознати решението на Мадрид да обмисли закупуването на дял в Telefonica досега е било пазено в тайна, а ръководителите на компанията до голяма степен са били държани в неведение. Това е било така, въпреки че председателят на Telefonica Хосе Мария Алварес-Палета е в близки отношения със Санчес.

Telefonica също така не е знаела за интереса на Saudi Arabia Telecom до момента, в който е била обявена новината за придобиването. Според двама души, запознати с въпроса, Палет е пътувал в Калифорния, когато е получил обаждане от Олаян Мохамед Ал Ветайд, негов саудитски колега, няколко часа преди обявяването. На среща в Рияд два дни по-късно с главния изпълнителен директор на "Саудитска Арабия Телеком" Ал Ветад и председателя Мохамед Бин Халед Палет е получил уверение, че новият инвеститор се интересува само от дългосрочни стратегически, а не от финансови инвестиции, според един от запознатите.

Въпросът сега е дали испанското правителство ще подкрепи това.