Телекомите в Европа искат компании от САЩ да финансират мрежите им

Малък брой видео, социални медии и технологични компании – включително Facebook, Netflix и Amazon – представляват повече от 55% от трафика в Европа

13:10 | 2 май 2022
Обновен: 15:30 | 2 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ЕС трябва да накара големите технологични и видео стрийминг компании да плащат поне част от оценените 28 милиарда евро, кoлкото струва на европейските телекомуникационни групи прекомерното използване на мрежовата им инфраструктура, според нов индустриален доклад, цитиран от Financial Times.

Малък брой видео, социални медии и технологични компании – включително Facebook, Netflix и Amazon – представляват повече от 55% от целия трафик в мобилни и широколентови мрежи, според проучване, поръчано от Европейската асоциация на операторите на телекомуникационни мрежи (ETNO) и проведено от консултантската фирма Axon. Това струва на европейските телекомуникационни компании между 15 милиарда и 28 милиарда евро всяка година.

Ако някои от тези технологични групи, които поглъщат данни, предадат 20 милиарда евро на телекомуникационни компании за покриване и увеличаване на инвестициите в мрежата, това би могло да създаде 840 000 нови работни места до 2025 г. и значително да намали потреблението на енергия в сектора, твърди докладът, защото ще стимулира нови разходи за 5G и мрежи.

„Искаме да започнем открит диалог с политиците, потребителите и технологичните компании за това как да се справим със специфичните дисбаланси на пазарите на интернет трафик“, каза Лизе Фюр, генерален директор на ETNO.

Телекомуникационните компании бяха въвлечени в многогодишен дебат с регулаторите относно това дали големите технологични компании, които използват значителна част от мрежовите данни, трябва да бъдат принудени да плащат за някои от скъпите надстройки на инфраструктурата, които се извършват от мобилни и широколентови оператори, включително милиардите, изразходвани за 5G и пълно внедряване на оптичната мрежа.

Компаниите посочиха скорошен случай в Южна Корея, където съдът нареди на Netflix да плати за скока в трафика през мрежата на SK Broadband в края на миналата година, предизвикан от успеха на сериала Squid Game.

Те се надяват, че законодателите на ЕС ще се окажат съпричастни към тяхната кауза, посочвайки изявление, издадено от Европейската комисия като част от нейната декларация относно цифровите права, че „всички участници на пазара, които се възползват от цифровата трансформация [трябва] да дадат справедлив и пропорционален принос за разходите за обществени блага, услуги и инфраструктури”.

Най-ефективният метод за комисията да извлече принос от големи технологични компании би бил те да създадат механизъм за директни плащания към инфраструктурни проекти или към самите телекомуникационни групи, се казва в доклада.

Създаването на отделен фонд за инвестиции или налагането на данък би направило процеса твърде сложен и би било трудно да се продаде на широката публика, се твърди в него.

Докладът очертава как европейските телекомуникационни групи са инвестирали 500 милиарда евро през последното десетилетие, за да обновят и подобрят своите фиксирани и мобилни мрежи, и са в много по-слабо финансово положение от сравними компании в технологичния сектор. Първите осем телекомуникационни групи имат обща пазарна капитализация от 240 милиарда евро срещу повече от 7 трилиона евро за шестте най-големи технологични групи, се отбелязва в доклада.

Големите технологични и видео стрийминг компании възразяват, че те също допринасят за разходите за надграждане на мрежата и че техните споразумения за пакетиране с телекомуникационни компании помагат за привличането и задържането на клиенти, създавайки споделена стойност.

Netflix каза: „Ние си партнираме с европейски доставчици на интернет услуги, за да направим мрежите по-ефективни. Например, ние инвестирахме сериозно в нашата собствена мрежа за доставка на съдържание, наречена Open Connect.”

Те добавиха, че повече от 700 така наречени „кеширащи“ места, които са изградили в Европа – което означава, че съдържанието се съхранява локално и не пътува на дълги разстояния – са намалили трафика в широколентовите мрежи, подобрили потребителското изживяване и спестявали разходи.

Amazon е отказала коментар. Meta не отговорила на искане за коментар.

Матю Хаует, анализатор в Assembly Research, каза, че технологичните групи са прави да посочат, че вече са допринесли за предоставянето на съдържание.

„Въпросът следователно е дали това е достатъчно, за да отговори на изискванията, поставени пред доставчиците на мрежова инфраструктура."

Въпреки че предишните опити за промяна на правилата в Европа не са били успешни, Хаует предположи, че по-голямата осведоменост на политиците относно ползите за околната среда от надстройките на мрежата и значението на свързаността по време на пандемията от Covid-19 може да проправи пътя за различен резултат този път.