Съюзът на Байдън с големите технологични компании показва промяна в равновесието

Big Tech e изправен пред съдебни дела или разследвания както от Федералната търговска комисия, така и от Министерството на правосъдието

11:27 | 30 август 2021
Обновен: 11:40 | 30 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обикновено би било неудобно да поискате помощ от група компании на стойност над 4 трилиона долара. Но лидерите на Apple Inc., Amazon.com Inc., Microsoft Inc. и Google на Alphabet Inc. седнаха и се вслушаха, когато президентът Джо Байдън поиска тяхното сътрудничество миналата седмица в защитата на американската инфраструктура от кибер заплахи. Те не бяха просто учтиви, пише Парми Олсън за Bloomberg

И четирите фирми са изправени пред съдебни дела или разследвания както от Федералната търговска комисия, така и от Министерството на правосъдието. И четирите трябва да поддържат сърдечни отношения с правителството на САЩ. Байдън вероятно не е казал това по време на дискусиите си с Тим Кук от Apple или Сатя Надела от Google на срещата за киберсигурността в Белия дом на 25 август, но проблемите ще висят във въздуха като неприятна миризма. Всички знаят за нея, но никой не си признава

Новата вълна от антитръстови разследвания през последната година може да доведе до разпадане или фундаментално ограничаване на начина, по който Big Tech прави бизнес. Това означава, че големите технологични компании трябва да поддържат стабилни дипломатически връзки с всеки, който е в Белия дом. На срещата те обещаха милиарди долари за укрепване на сигурността на своите продукти в подкрепа на инициативата на правителството и това е само началото.

По-предизвикателна задача ще бъде намирането на нови начини за работа със САЩ за овладяване на ръста на атаки срещу ransomware или кражби на интелектуална собственост. 

Помните ли откровенията на Едуард Сноудън преди осем години? 

Тогава научихме, че Агенцията за национална сигурност (NSA) е пробила центровете за данни на Google и Yahoo! Inc. за събиране на информация за милиони притежатели на акаунти в САЩ. Това разкритие, между другото, постави клин между Силициевата долина и Вашингтон.

Технологичните компании се фокусираха повече върху поверителността на данните след това. Facebook внедри криптиране от край до край в своите услуги за съобщения, а Apple отказа да създаде задни врати за правоприлагащите органи в iPhone. Техническите гиганти се представяха по-малко като защитници на нуждите на националната сигурност на Америка, а повече като глобални участници, задължени да защитават потребителите в много различни страни. 

Сега обстоятелствата се промениха. Американците повече от всякога търсят помощ от правителството си по въпроси от здравето до сигурността.

Миналата година е една от най-лошите в историята на киберсигурността, като повече от 150 милиона души са засегнати от незаконен достъп до данните им, според Statista. Атаките на ransomware се увеличиха. 

Руските хакери проникнаха в хиляди правителствени и корпоративни обекта на САЩ, като стартираха атаките си от вътрешни американски сървъри. Атаката срещу SolarWinds беше един от най-тежките инциденти с кибершпионаж в историята на САЩ и показа голямо сляпо петно за NSA.

От Сноудън насам агенцията не е в състояние да наблюдава масово вътрешните мрежи, а нейният директор генерал Пол Накасоне наскоро се оплака пред Конгреса, че чуждестранните хакери използват неспособността на NSA да "свърже всички атаки“.

Значението на Силициевата долина

Срещата на върха на 25 август между технологичните гиганти и правителството на САЩ беше като среща на влюбени от гимназията години след ужасна раздяла. 

И двамата са по-стари и по-мъдри. Единият има невероятно висока заплата. И сега те трябва да накарат връзката да работи. Фразата „публично-частно партньорство“ започва да се промъква в разговора. 

Един главен изпълнителен директор, който присъства на срещата, каза пред The Wall Street Journal, че дискусиите са фокусирани повече върху „партньорствата“, отколкото върху регулациите. Накасоне също рекламира публично-частни партньорства за киберсигурността.

Какво означава това? На практика по-целенасочен подход към наблюдението. 

Ходът на Apple да анализира снимки на iPhone за потенциални изображения на сексуално насилие над деца е един пример. Това решение предизвика възмущение сред защитниците на неприкосновеността на личния живот, но значително се различава от подхода преди Сноудън за изсмукване на маси от данни. В този случай Apple може да каже, че не накърнява поверителността на потребителя, освен ако системата не ги маркира като „човек за наблюдение“.

От своя страна, в деня след срещата на върха, Сноудън написа в Туитър: „Колко време ни остава, преди iPhone в джоба ви да започне тихо да подава доклади за среща с "екстремистки“ политически материали или за вашето присъствие при "гражданско безпокойство“?

Правилното по време въвеждане на ограниченията може би е най-важно. Apple пусна своята противоречива и безпрецедентна технология за проследяване на устройства в разгара на икономическите репресии в Китай-един от най-големите й пазари. Въпреки цялата си мощ и пазарната си капитализация от трилиони долари, Apple в момента зависи все повече от правителствата. Подобно е положението и на големите й технологични колеги. За Байдън ще бъде по-лесно от обикновено да поиска помощ за пропуските в националната сигурност на Америка. 

Big Tech срещу САЩ

Големите технологични платформи Facebook Inc и Google бяха засегнати от поредица антимонополни съдебни дела от федералното правителство и САЩ по обвинения, че управляват монополи и злоупотребяват с властта си, показва справка в Министерството на правосъдието на САЩ.

Две дела срещу Facebook

Федералната търговска комисия на САЩ подаде нова жалба срещу Facebook в средата на август 2021 г., като добави повече подробности относно обвинението, че компанията  изкупува съперници и отново поиска съдия да принуди гиганта на социалните медии да продаде Instagram и WhatsApp. Агенцията направи това по покана на съдия Джеймс Боасбърг, който беше казал, че предишните й усилия не са успели.

Боасбърг обаче отхвърли изцяло свързания с това иск от различните щат, като заяви, че главните прокурори са чакали твърде дълго. Те са посочили, че планират да обжалват.

Четири дела срещу Google

Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу Google на Alphabet Inc през октомври, обвинявайки компанията, че използва незаконно влиянието си на пазара, за да ограничава съперниците си. Датата на делто беше насрочена за 12 септември 2023 г.

Съдебно дело от 38 щати и територии на САЩ обвинява Google, че злоупотребява с пазарната си сила, за да се опита да направи търсачката си доминираща при автомобилите, телевизорите и високоговорителите, както в телефоните. Това беше консолидирано с отделно федерално дело за целите на откриването на доказателства по делото.

Тексас, подкрепен от други щати, заведе отделно дело срещу Google, обвинявайки го в нарушаване на антитръстовото законодателство в начина, по който управлява бизнеса си с онлайн реклама.

Десетки държавни прокурори заведоха дело срещу Google на 7 юли, твърдейки, че е изкупила конкуренти и е използвала ограничителни договори, за да поддържа незаконно монопол за своя магазин за приложения на телефони с Android.

Министерството на правосъдието разследва Apple

Това разследване, за което беше съобщено през юни 2019 г., изглежда се фокусира върху магазина за приложения на Apple Inc. Някои разработчици на приложения обвиняват Apple, че е въвела нови продукти, много подобни на съществуващи приложения, създадени от други разработчици и продавани в Apple Store, като след това компанията се опитва да изгони по-старите приложения от магазина, защото се конкурират с новия продукт на Apple. Apple казва, че се стреми да има само най-качествените приложения в магазина.

Министерството на правосъдието проучва Facebook и Amazon

През юли 2019 г. Министерството на правосъдието заяви, че разширява своите разследвания срещу Big Tech, за да включи „търсaчки, социални медии и някои услуги на дребно онлайн“ - очевидна препратка към Facebook и Amazon.com Inc.

Федерална търговска комисия срещу Amazon

В своето разследване на Amazon, FTC вероятно разглежда присъщия конфликт на интереси на Amazon, който се конкурира с малки продавачи на своята пазарна платформа, включително твърдения, че е използвал информация от продавачи на своята платформа, за да реши какви продукти ще въведе.