Собственикът на Yettel продаде 50% от телеком бизнеса си в България и 3 други страни

Сделката на стойност 2,15 млрд. евро е за 50% от дела + 1 акция

13:00 | 2 август 2023
Обновен: 13:10 | 2 август 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Чешката компания PPF Group и арабската Emirates Telecommunication Group Company (e&) подписаха споразумение във вторник, съгласно което e& ще придобие дял от 50% плюс една акция в активите на PPF Telecom Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия, предава Investor.bg, като се позовава на съобщение от сайта на чешката компания.

У нас, както и в Унгария и Сърбия, компанията оперира под бранда Yettel.

Страните по сделката са се споразумели Emirates Telecommunication Group да плати авансово 2,15 млрд. евро при приключването на сделката за придобиването на дела от 50% плюс една акция в PPF Telecom и допълнителни плащания в размер на 350 млн. евро в рамките на три години след финализирането на сделката, ако PPF Telecom надвиши определени финансови цели. Ако те не бъдат постигнати, се предвижда връщане на до 75 млн. евро, съобщава още чешката компания.

Партньорите ще запазят сегашния главен изпълнителен директор на PPF Telecom Балеш Шарма и ще осигурят приемственост в операциите, като в същото време се възползват от широкия опит на екипите на PPF Telecom на пазарите им.

Съществуващите активи на PPF Telecom в Чехия, включително чешкия оператор O2 Czech Republic и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура CETIN, ще бъдат прехвърлени извън PPF Telecom Group и няма да са част от сделката. PPF ще запази своя 100% непряк дял в O2 CZ и сегашния си непряк дял в CETIN Czech.

CETIN Group, чрез която PPF ще запази контрол върху CETIN Czech, ще прехвърли всичките си дъщерни дружества извън Чехия на PPF Telecom. Това означава, че местните дружества CETIN, които оперират мрежите на телекомите в България, Сърбия и Унгария, минават под контрола на арабската телекомуникационна компания.

e& и PPF се стремят да запасят сегашния рейтинг на PPF Telecom след приключването на сделката. PPF се стреми да запази нивото на рейтинга на CETIN Group, ако бъде потвърдена целевата окончателна капиталова структура.

„Продажната цена от 2,5 млрд. евро, включително договорните плащания за откупуване, е една от най-големите сделки в историята на PPF. Гордея се с начина, по който успяхме да увеличим стойността на този актив след закупуването му“, коментира главният изпълнителен директор на PPF Иржи Шмейц, цитиран в прессъобщението.

Относно перспективите за сътрудничество с e& Шмейц допълни: „Вярвам, че ноу-хауто и опита, който PPF има в региона, в съчетание с глобалния мащаб на нашия партньор, ще ни позволят да споделим амбициите си за синегрия и по-нататъшен растеж“.

Той потвърди, че телекомуникационните активи на PPF в Чехия са изключени от сделката. Според него това се дължи не само на специфичната позиция на родния пазар, но и на плановете на групата да създаде синергии между компаниите, опериращи в Чехия.

„Тъй като e& продължава пътя към превръщането си във водеща глобална технологична група, нашият приоритет остава съсредоточен върху разширяването на базата ни от клиенти и предоставянето на повече цифрови услуги както за потребителите, така и за предприятията“, коментира Хатем Дауидар, главен изпълнителен директор на e&. „Това вълнуващо партньорство с PPF Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия е пример за нашия ангажимент да търсим нови възможности за сътрудничество и инвестиции, които допълнително ще ускорят нашата експанзия“, допълни той.

Очаква се сделката да приключи през или преди първото тримесечие на 2024 г. и подлежи на регулаторни одобрения. Освен това сделката вероятно ще бъде обект на преглед по Регламента за чуждестранните субсидии на ЕС.

Целия материал четете на сайта www.investor.bg.