В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инфраструктура скара европейските телекоми и американските технологични гиганти

Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, В развитие, 13.03.2023

15:10 | 13 март 2023
Обновен: 17:18 | 13 март 2023
Автор: Николета Рилска

Напрежението между европейските телекомуникационни фирми и американските технологични компании расте, след като лидерите на мобилните оператори засилват натиска си върху регулаторите да накарат дигиталните гиганти да поемат част от разходите за изграждането на мрежите. Повече по темата разказа Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

„Европейските телекоми твърдят, че големите интернет фирми, предимно американските, са изградили бизнеса си на гърба на инвестициите на телекомите за милиарди долари в интернет инфраструктура“, отбеляза Кирилова.  

„Google, Netflix, Meta, Apple, Amazon и Microsoft генерират близо половината от целия интернет трафик днес. Телекомите смятат, че тези фирми трябва да плащат „справедлив дял“ такси за своите непропорционални инфраструктурни нужди и да помогнат за пускането на следващото поколение 5G и оптични мрежи“.

Кирилова припомни, че през февруари Европейската комисия започна консултации, за да реши как да адресира този дисбаланс. „Властите искат да научат позициите на различните страни по казуса, за да решат дали да изискват директно участие от интернет гигантите към инвестициите на телекомуникационните оператори“, добави тя.

„Без телекомите, без мрежата, няма Netflix, няма Google”, коментира Мишел Трабиа, главен технологичен директор и директор иновации във френската Orange, цитиран от Кирилова.

Междувременно обаче американските технологични компании силно критикуват усилията за въвеждане на мрежови такси, стана ясно от разговора.

„На 28 февруари, по време на Световния мобилен конгрес, съизпълнителният директор на Netflix Грег Питърс определи предложението технологичните фирми да плащат на доставчиците на интернет услуги за мрежови разходи като „данък“ върху интернет трафика, което би имало „неблагоприятен ефект“ върху потребителите“, разказа редакторът.

По нейни думи технологичните фирми твърдят, че операторите вече получават пари от своите клиенти, за да инвестират в инфраструктура. Тези плащания стават през обаждания, текстови съобщения и такси за ползване на данни.

Повече по темата гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.