Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

United Group продава телекомуникационните си кули в България, Хърватия и Словения

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 21.04.2023 г.

12:25 | 21 април 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Компанията собственик на Виваком United Group ще продаде 100% от пасивната инфраструктура на мобилните си мрежи в България, Хърватия и Словения на TAWAL, дъщерно дружество на stc Group. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Тази пасивна инфраструктура, която се състои от над 4800 кули, се оценява на 1,22 милиарда евро без кредити и парични средства. Цената ще бъде изцяло платена с пари и представлява 20.1 пъти EBITDAal (печалбата преди данъци, лихви, амортизация, след лизинг). Купувачът и продавачът са се договорили United Group да продължи да ползва инфраструктурата и след сделката при определени условия.

Подобни продажби на пасивна инфраструктура на мобилни мрежи са актуална тенденция в сектора в Европа и по света. Приходите от сделката ще позволят на United Group значително да намали задлъжнялостта си и ще осигури средства за бъдещ растеж. Трансакцията ще помогне на компанията да продължи да инвестира в мобилната си мрежа, включително да реализира плановете си за изграждане на близо 2000 нови базови станции през следващите 20 години, се пояснява в прессъобщението.

Сделката е първата инвестиция на TAWAL в европейския телекомуникационен сектор. TAWAL е най-големият доставчик на интегрирана ИТК инфраструктура в Близкия изток и Северна Африка и притежава портфейл от над 16 000 мобилни кули.

През последните три години United Group е активна като мултиплатформен телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Групата разшири дейността си на още няколко стабилни европейски пазари, като направи сериозни инвестиции в Гърция, България и Хърватия. Тя управлява широко портфолио от активи, включващи мобилни и фиксирани интернет услуги, телевизии, онлайн и печатни медии.

„Много сме щастливи, че постигнахме това споразумение, което ще ни позволи да се справим уверено с глобалните макроикономически предизвикателства. Това сътрудничество ще подкрепи целта ни за непрекъснати ни инвестиции в компаниите от нашето портфолио, за да сме сигурни, че ще останем конкурентни на пазарите. Щастливи сме, че намерихме силен партньор в лицето на TAWAL и ще търсим още възможности да работим с тях, докато те разширяват присъствието си в Европа“, коментира Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на United Group, цитирана в прессъобщението.

А по думите на Мохамед Алхакбани, главен изпълнителен директор на TAWAL,  партньорството с United Group бележи първата им инвестиция на европейския пазар. „Сътрудничеството с тях подкрепя целта ни да продължим да предоставяме иновативни и ефективни ИКТ инфраструктурни решения на партньорите си и да осигуряваме качеството на услугите, с което се славим“, казва Алхакбани.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.