Русия вероятно ще подпомага космическата програма на Северна Корея

Визитата на Ким Чен-ун в Русия, може да позволи на Северна Корея да изстреля дългоочакваните сателити в Космоса.

18:11 | 18 септември 2023
Автор: Джон Хърсковиц
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лидерът на Северна Корея, Ким Чен-ун се завръща в родината си с обещания за помощ за неговата космическа програма. Програма, която ще позволи на Северна Корея да реализира дългоочакваното извеждане на сателити в орбита.

На Ким му бе предложено сътрудничество миналата седмица на Източния космодрум, след срещата си с Владимир Путин. Сътрудничеството включва помощ за изграждането както и изстрелването на сателитите с руски ракети. В понеделник корейската централна новинарска агенция съобщи, че Ким успешно е завършил „планираната, на добра воля, визита в Руската федерация.“

За последните 25 години Северна Корея се е опитала седем пъти да изстреля сателит в орбита. Пет от мисиите са били неуспешни, а корабите са падали в морето, останалите две са извеждали в космоса устройство със съмнителен оперативен статус. Руската подкрепа може да помогне на Северна Корея да обърне нова страница като им позволи да придобият способност да следят движението на войските на САЩ и на съюзниците им в региона.

„Сателитите са необходима част от разузнаването за военните операции“ казва Дейвид Шмерлер, старши научен сътрудник в центъра за неразпространението на оръжия James Martin Center. “С модернизирането на тактическите и стратегически сили на Северна Корея, естествено модернизират и способността им да използват космически сензори.“

 От началото на годината Северна Корея на два пъти се провали в опита си да изстреля сателит в орбита с новата си ракета. Руската космическа програма, която е на повече от 50 години и има доказан опит, някога бе използвана за изстрелването на сателити на Южна Корея.

Шмерлер каза, че Северна Корея се опитва да подобри способността си за изстрелване и може да поиска помощ от Русия за това. Ким обмисля „възможността за ползване на руската инфраструктура за изстрелване на малки и по-големи сателити като алтернатива, докато не шлифоват собствената си“ допълни той.

Русия може да предложи помощ и за технологията, която би подобрила представянето на сателитите на Северна Корея. Южна Корея намериха един от разбилите се в морето шпионски сателити, които режимът на Ким се опита да изведе в космоса, заключиха че технологията има много малка военна стойност.

Руската помощ „най-вероятно ще направи намирането на материали, нужни за по-усъвършенствани сателити, значително по-лесно. Това означава, че дизайнът на сателитите им могат да еволюират с по-бързи темпове, за разлика от това да трябва да намират материалите и да развиват технологията у дома“ каза Шмерлер

Русия може да предложи по-големи ракети от Северна Корея, „дава възможност за превозване на по-тежък полезен товар, ако е необходимо“ казва Маркъс Шилер, аерокосмически инженер, основал компанията ST Analytics в Германия, специализира в космически технологии.

Заради малката си площ, Северна Корея има ограничена възможност да получава данни от сателитите на станции за проследяване на земята, „Достъп до Руските активи може да промени това“ каза Шилер

В замяна Северна Корея може да предостави много нужните муниции за войната на Путин в Украйна. САЩ предупредиха, че гостуването на Ким ще е фокусирано върху потенциални оръжейни сделки. Северна Корея притежава много снаряди и ракети, които могат да работят със съветските оръжия на Кремъл, които използват на фронта.

Но на Северна Корея е забранено да извършва тестове на балистични ракети от Съвета за сигурност на ООН. САЩ и партньорите им предупредиха, че технологията получени от космическата програма на Северна Корея, може да подобри балистичните ракети. САЩ предупреди, че всякаква помощ, която Путин предложи на Ким ще наруши мерки, които Русия подкрепи.

В отговор Северна Корея и Русия биха могли да твърдят, че всяка държава има право на космическа програма и работата заедно не би нарушила никакви международни наредби.

Ким изглеждаше впечатлен от визитата си в космическия център и официалната медия на Северна Корея съобщи, че той оставил това съобщения в книгата за посетители:“ Славата на Русия, която произведе първия завоевател на Космоса ще бъде безсмъртна.“