Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Русия и Северна Корея правят опит за сключване на ядрена коалиция

Д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти

12:45 | 13 септември 2023
Обновен: 16:23 | 13 септември 2023
Автор: Галина Маринова

Този т.нар. съюз между Русия и Северна Корея е на антиамериканска основа и виждам в решението на Пхенян удобен момент севернокорейският лидер Ким Чен-ун да се възползва от ситуацията и да отслаби американското влияние в региона на Пасифика. Това което се случва, обаче е и опит за сключване на ядрена коалиция, а Северна Корея е една ядрена джунгла, която може да извършва ядрен шантаж. Това каза д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Очаквам от тук нататък Русия да задълбочи своите контакти със Северна Корея, защото на Русия не й остават много съюзници. Държавите от БРИКС заемат една доста колеблива политика спрямо войната в Украйна".

Има някакъв формат на сътрудничество с Китай, който обаче в никакъв случай не можем да определим като съюз и остава една Северна Корея, която донякъде помага на Русия срещу САЩ. Истината е, че повечето партньори на Русия са в съюз с нея именно движени от стремежа да намалят американското влияние в глобален план. 

"По отношение на ядрените оръжия бих дефинирал това, което се случва, като опит за създаване на ядрена коалиция", заяви д-р Искрен Иванов.

Ситуацията на Корейския полуостров предполага подобна крачка. Южна Корея е една от най-проамериканските страни в глобален план (със 77% от жителите й, които подкрепят външната политика на САЩ), подчерта събеседникът. "От друга страна Южна Корея и Япония, парадоксално, са две държави с нелеко минало, но в момента са в ситуация, която ги поставя от американска страна. Защото САЩ е опънала ядрен чадър над Япония и Южна Корея. Всъщност този ядрен чадър е основното, което гарантира южнокорейската сигурност".

"Любопитното е, че и Южна Корея, и Япония разполагат с нужните знания и компоненти да създадат ядрени оръжия в рамките на няколко месеца. Но към този момент общественото мнение и в двете държави е, че е добре да се разчита на американския ядрен чадър".

В този смисъл тази заигравка с Москва вероятно е опит на севернокорейския лидер по някакъв начин да балансира тази дилема на сигурността, за да може по някакъв начин Северна Корея и Русия да разширят това ядрено семейство на тоталитарните държави и по някакъв начин да се противопоставят ефективно на този ядрен чадър, който САЩ е опънала над своите съюзници тук, на Пасифика, добави гостът.

"Гаранции от Северна Корея и от Русия, че няма да се използват ядрени оръжия, е много трудно да бъдат получени, особено от Северна Корея, защото основното нещо, което възпира ядрените държави от използване на ядрено оръжие, е тяхното присъствие в многостранни формати по чиято сила те са се задължили да не ги използват. Задължили са се да ги съхраняват като оръжие за отбрана". 

Има обаче две държави, които не участват в нито едно многостранно споразумение, което да ги задължава, това са Китай и Северна Корея. Докато Китай е регламентирал във външната си политика, че няма да използва ядрени оръжия за нападение, то при Северна Корея не е така, подчерта гостът. 

"Северна Корея е една ядрена джунгла, която може да извършва ядрен шантаж спрямо своите съседи, спрямо САЩ, спрямо целия свят по какъвто начин иска. Това е и причината, поради която на няколко пъти Тръмп преди се опита да се създаде някакво многостранно споразумение, в което Северна Корея да се опита бъде вместена, за да бъде по-предвидима, но това няма как да стане".  

Това, което Ким Чен-ун вече е получил, е гаранции, че това сътрудничество може да прерасне в нещо повече, но ключовият въпрос е какво той ще получи в замяна на помощта, която предоставя на Русия. Вероятно става дума за икономическа помощ, защото въпреки цялата пропаганда, знаем как стоят нещата със страната.

Северна Корея вижда шанс да стане част от друг лагер, който да й предоставя същите блага, каквито САЩ доставя на своите съюзници, но доколко БРИКС може да бъде алтернатива на формат като ЕС или на САЩ, може да се спори, добави Иванов. 

Защо санкциите са неефективен подход в опитите за възпрепятстване на ядрени съюзи? Какви са настроенията в момента в Южна Корея по отношение на Украйна и възможността за предоставяне на подкрепа на страната в борбата с агресията на Русия? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.