В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Северна Корея изстреля две ракети, докато Ким Чен-ун разговаря с Путин

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 13.09.2023 година

16:40 | 13 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В сряда Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег. Това се случи преди очакваната среща на върха между лидера Ким Чен-ун и руския президент Владимир Путин. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Ракетите са били изстреляни от район близо до главното международно летище на Пхенян към водите край източното крайбрежие на Северна Корея. Японската обществена телевизия NHK съобщи, че няма индикации някой снаряд да е паднал в изключителната икономическа зона на страната.

Очаква се Ким да проведе разговори с Путин в сряда, които може да се фокусират върху оръжейни сделки, след като двамата лидери посетиха райони в източната част на Русия. В продължение на месеци САЩ обвиняват Северна Корея, че доставя боеприпаси в помощ на войната на Путин в Украйна, нещо, което Москва и Пхенян отричат.

САЩ заявиха, че се очаква Ким и Путин да обсъдят предоставянето на артилерия и ракети от Северна Корея на Русия за войната. Възможно е севернокорейският лидер да потърси хранителна и технологична помощ, в подкрепа на плановете си за разработване на подводница с ядрен двигател, както и помощ за космическата програма на страната. Според експерти шпионските сателити биха могли да помогнат на Ким да следи американските сили в региона и да прецизира по-добре насочването на потенциалните си обекти за нанасяне на удари.

Преди днешния ден Пхенян вече беше изстрелял 26 балистични ракети и две космически ракети от началото на годината. Сред тях има четири междуконтинентални балистични ракети, които могат да достигнат САЩ. Миналата година Северна Корея изстреля повече от 70 балистични ракети, което е рекорд за държавата.

Повече за свиването на икономиката на на Великобритания и какво ново предложи Apple със своя Iphone 15 може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук