ЕС планира да отложи ограничаването на цените на руския петрол в условията на разногласия

Санкциите в ЕС изискват единодушие, което на практика дава на всяка държава право на вето

20:33 | 26 септември 2022
Автор: Хорхе Валеро,Ева Круковска,Алберто Нардели
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Страните от Европейския съюз се затрудняват да постигнат съгласие за налагане на ценови таван на руския петрол и вероятно ще отложат сключването на сделка по този въпрос, докато бъде договорен по-широк пакет от санкции, пише екип на Bloomberg.

Кипър и Унгария са сред страните, които са изразили несъгласие с предложението за ограничаване на цените на петрола, според хора, запознати с текущите преговори. Санкциите в ЕС изискват единодушие, което дава на всяка държава ефективно право на вето.

Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, се срещна с държавите членки през уикенда, за да се опита да намери компромис по пакета от ограничителни мерки. Страните могат да настояват за предварителна сделка преди неофициалната среща на лидерите на ЕС в Прага на 6 октомври.

ЕС се бори да въведе по-строги санкции, след като миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви "частична мобилизация" на войски и започна да провежда осъдени от ООН "референдуми" за анексиране в областите на Украйна, които все още окупира. Неотдавна се появиха и съобщения, че украинските сили са разкрили масов гроб в град Изюм, който е бил контролиран от Русия. Други обсъждани мерки включват контрол върху вноса на диаманти и забрана на някои стоманени продукти.

Забрана на електрониката

Отделно от това 27-те държави членки са близо до това да подкрепят предложение за ограничаване на износа за Русия на електронни компоненти, използвани в оръжията.

Държавите членки твърдят, че по-нататъшното ограничаване на достъпа до електронни компоненти, използвани в оръжията срещу Украйна, е един от най-ефикасните инструменти за нанасяне на удар по руската армия, особено след като Москва се нуждае от повече оръжия за допълнителните до 300 000 войници, които се стреми да мобилизира.

Стремежът на ЕС да наложи таван на цените на руския петрол ще присъедини блока към усилията на САЩ да попречат на покачването на цената на суровия петрол и да намалят приходите на Москва от продажби на енергия. По-рано този месец Г-7 постигна политическо споразумение за ограничаване на цените, а Комисията заяви, че ще работи за прилагането на предложението.

Все още трябва да се уточнят много детайли, включително на каква цена съюзниците ще определят тавана. Всички мерки ще трябва да влязат в сила преди 5 декември, когато влизат в сила приетите по-рано мерки на ЕС, които забраняват вноса на нефт по море, както и услугите, необходими за транспортирането му.

Европейска солидарност

През юни 27-те държави от блока прекараха седмици в пазарлъци за условията на настоящите мерки за петрола, които включват ембарго върху руския морски петрол и петролни продукти, освобождаване на доставките по тръбопроводи и забрана за предоставяне на услуги, като например застраховане, на руски петролни пратки навсякъде по света. САЩ настояват за разхлабване на тези забрани поради опасения, че те могат да доведат до скок на световните цени на петрола.

Остава неясно доколко ефективен би бил режимът на ценови ограничения, особено след като някои от най-големите купувачи на Русия, включително Китай и Индия, не са се съгласили да се присъединят към него. Представители на САЩ твърдят, че горната граница на цените може да работи дори ако много купувачи не се присъединят официално към коалицията, тъй като те все пак биха могли да използват системата за въздействие при преговорите за договори с Москва, за да договорят по-ниски цени.

Приемането на тавана ще изисква от държавите членки да загърбят националните интереси в полза на европейската солидарност.

Страните от ЕС, които са спечелили изключения за петрола, получаван по техните тръбопроводи, искат да гарантират, че те ще останат непокътнати, докато държавите, които внасят по море, биха могли да се опитат да обвържат горната граница на цените с предвиденото понастоящем пълно ембарго върху морските доставки, за да изравнят условията на конкуренция. Страните, които извършват морски превози, като Гърция, Кипър и Малта, също биха могли да се опитат да защитят съответните си индустрии от мерките.