Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Таванът за цените на газа е необходим, защото пазарът е изкривен и манипулиран

Евгений Кънев, финансист, управляващ съдружник в ИКК "Маконис", "Светът е бизнес", 12.09.22

21:06 | 12 септември 2022
Обновен: 08:22 | 13 септември 2022
Автор: Таня Жекова

Мерките, предложени от Европейската комисия за овладяване на енергийната криза като тавана на цените на газа, са навременни и необходими предвид ненормалната ситуация на пазара на горивата, който се манипулира от Газпром. Това коментира финансистът Евгений Кънев, управляващ съдружник в ИКК "Маконис", в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Аз не съм съгласен с констатацията на много наши икономисти, че това е непазарна мярка, тъй като в момента е много трудно да се говори за нормален газов пазар. Цените са изкривени по политически причини, монополното влияние на Газпром му позволява да манипулира цените в Европа. Всички мерки за озаптяване на този индекс не са непазарни, а горчиво лекарство, което трябва да приемем“, категоричен е той.

По негови думи таванът е последната мярка сред предложените от ЕК мерки. Комисията препоръчва да се прибягва към нея единствено когато има алтернатива на газа. Другите мерки включват намаляване на потреблението, намаляване на търсенето в пиковите часове и разделяне на държавите на червени и зелени зони. Тези, които имат повече газ ще предоставят на държавите, които нямат, на пазарни цени, отбелязва гостът.

Той припомня, че идеята е свръхпечалбите да бъдат използвани за компенсация за бизнес потребителите. „Когато пазарът не функционира добре трябва да се търсят механизми как да бъдат овладени тези тенденции. Когато частните оператори не се справят държавата трябва да се намеси, за да може пазара да функционират нормално“, посочва той.

Въпреки това според него е малко вероятно Европа да се размине с рецесията, особено сега, когато се вдигат лихвите и сметките ще са високи. „В последното тримесечие ще видим спад на БВП в много европейски страни, а в България това ще стане в първото тримесечие на 2023 г.“, прогнозира финансистът.

По отношение на енергийната обезпеченост на България, Кънев смята, че медийния шум около газа е бил политически подплътен. Според него държавните дружества генерират много неоправдани разходи и тяхната функция би се изпълнявала по-добре от частни инвеститори.

„Бизнес моделът на Топлофикация постоянно генерира високи задължения, тъй като тя се използва за социални функции, но не за да помага на най-бедните, а просто всички плащат субсидирани сметки независимо дали са в студио или в голям апартамент. Това ще продължи докато не се намери пазарен модел по който да работи Топлофикация, вместо просто да изпълнява социални функции. Единствената витална идея за бъдещето е концесията на Топлофикация. Вече има положителни примери за това – Топлофикация Пловдив, която се управлява от EVN и Топлофикация Варна, която също се управлява от частно дружество“, смята той.

Кънев критикува и модела, по който работи Булгаргаз. „Според мен Булгаргаз не трябва да съществува като монополист. Единствената полза е, че той закупува голям обем газ, което в преговори може да намали цената. Но много по-рационално е да се допуснат частни оператори на пазара и самите потребители да си организират покупката на газ и ако е много скъпо, най-добрата опция е да има търг. Цялото потребление да бъде разделено на райони и да се направи конкурс за доставка и така да се намали цената“, предлага той.

Целият разговор вижте във видеото.

Всички гости на „Светът е бизнес” вижте тук.