Г-7 подкрепи план за таван в цената на руския петрол

Русия обяви, че няма да продава петролни продукти на страни, които подкрепят мярката

18:15 | 2 септември 2022
Обновен: 18:54 | 2 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Групата на седемте (Г-7) най-индустриализирани страни обяви, че планира да въведе глобален таван в цените на руския петрол. САЩ смятат, че тази мярка ще намали натиска върху енергийния пазар и ще ограничи приходите на Москва, пишат Михаел Найнабер, Алберто Нардели и Ева Круковска за Bloomberg.

„Потвърждаваме нашето съвместно политическо намерение да финализираме и приложим цялостна забрана на услуги, които осигуряват морския транспорт на суров петрол и петролни продукти с руски произход в световен мащаб“, се казва в съвместното изявление на финансовите министри от Г-7.

„Предоставянето на такива услуги ще бъде разрешено само ако петролът и петролните продукти се закупуват на или под цена („таван на цените“), определена от широката коалиция от държави, които се придържат към и прилагат тавана на цените.“

Министрите казаха, че планират да въведат таван на цените от 5 декември, в съответствие с момента, в който влизат в сила и санкциите на Европейския съюз срещу руския петрол. Изявлението, в което се отбелязва, че всички държави от ЕС ще трябва да подпишат всички промени в санкциите, не предостави диапазон в долари за евентуалната ценова граница.

„Първоначалната горна граница на цената ще бъде определена на ниво, базирано на набор от технически данни и ще бъде решено от пълната коалиция преди прилагането във всяка юрисдикция“, казаха министрите в изявлението. „Ограничението на цената ще бъде публично съобщено по ясен и прозрачен начин“.

Планът на Г-7, който е част от по-широките усилия за налагане на наказание на Русия заради нападението над Украйна, ще позволи на купувачите на руски петрол да имат достъп до важни услуги като финансиране и застраховка за танкери.

Цените на петрола леко намалиха поскъпването си след новината, че Г-7 е близо до сделка, докато търговците се опитваха да преценят каква е вероятността за налагането на такъв режим и какво въздействие би могъл да има.

„Днешното действие ще помогне за нанасянето на сериозен удар върху руските финанси и ще попречи на способността на Русия да води непровокираната си война в Украйна и ще ускори влошаването на руската икономика“, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в изявление.

„Вече започнахме да виждаме въздействието на тавана на цените чрез прибързаните опити на Русия да договори двустранна търговия с петрол при огромни отстъпки“.

За да въведат таван, дипломатите ще трябва да убедят страните членки на Европейския съюз да променят своя шести кръг от санкции срещу Русия, като не е гарантирано, че ще успеят. Този пакет, който забранява закупуването на руски петрол от 5 декември, включваше забрана за използване на компании от ЕС за свързани с петрола застрахователни и финансови услуги от трети страни.

Но остава неясно колко ефективен би бил режимът на таван на цените, особено след като някои от най-големите купувачи на руски петрол не са се съгласили да се присъединят. Индия не е склонна официално да се присъедини към схема за ограничаване на цените, тъй като нейната индустрия се притеснява, че може да пропусне възможността да купи руски суров петрол на намалени цени, според хора, запознати с възгледите на индийските фирми.

Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо посети Индия миналия месец, където каза, че коалицията за поставяне на таван на цените на руския петрол се е разширила и редица страни са се присъединили, но отказа да ги назове.

„Ще трябва да се предприемат доста обширни мерки, за да се гарантира, че компаниите няма да намерят начини да заобиколят ценовите ограничения“, казва Ричард Уотс, управляващ директор в консултантската служба за търговия със суровини в Женева HR Maritime. „Това беше предизвикателството при схемата на Ирак за храна срещу петрол през 90-те години. Въпросът е как Г-7 контролира спазването на мярката?

Няма да е лесно всички страни от ЕС да приемат плана. Унгария, която поддържаше по-близки отношения с Русия, отлагаше споразумението по първоначалния пакет от санкции седмици наред, докато блокът се опитваше да постигне споразумение за ограничаване на руския енергиен сектор. Будапеща даде знак, че ще се противопостави на всякакво ограничение на цената на петрола, което вероятно означава поредната неудобна политическа битка.

В петък Русия обяви,  че няма да продава петрол на държави, които налагат таван на цените на нейния петрол.

„Ние просто няма да взаимодействаме с тях на такива непазарни принципи“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери по време на конферентен разговор, като добави, че руският петрол ще намери алтернативни пазари.

САЩ и техните съюзници не успяваха да открият най-добрата формула по която да санкционират Русия, след като инвазията ѝ разтърси енергийните пазари и доведе до скок на цените на суровината. Г-7 – която включва и Германия, Обединеното кралство, Франция, Италия, Япония и Канада – обеща по-рано тази година да ограничи зависимостта от руската енергия, включително „чрез постепенно спиране или забрана на вноса на руски петрол“.

Лидерите на Г-7 обявиха на срещата на върха през юни в Елмау, Германия, че ще проучат плана за ограничаване на цените. Но германският канцлер Олаф Шолц настоява, че таванът на цените може да работи правилно само ако бъде въведен в световен мащаб и подкрепен от повече от страните от Г-7. Подкрепата на големи купувачи на руски петрол, като Индия и Турция, се смята за решаваща.

„Таванът на цените на практика няма да има въздействие, освен ако Г-7 не успее да убеди другите основни купувачи (напр. Китай, Индия, Турция и т.н.) да го приемат“, казва Кристофър Хейнс, глобален анализатор на суров петрол в консултантската компания Energy Aspects. „Нито една от тях не е склонна да го направи въпреки предложението за освобождаване от западните финансови и застрахователни санкции срещу корабоплаването. Междувременно Русия ще бъде решена да подкопае политиката както по политически, така и по икономически причини.

Американски служители твърдят, че таванът на цените може да проработи, дори ако много купувачи не се присъединят официално към коалицията, тъй като те все още биха могли да използват системата за оказване на натиск в преговорите с Москва, за да договорят по-ниски цени.

Друг ключов фактор ще бъде на какво ниво е поставен таванът на цената. Американски служители предполагат, че възнамеряват да го фиксират малко над пределните производствени разходи на Русия, според човек, запознат с въпроса, въпреки че окончателната цена ще зависи отчасти от световната цена на петрола, когато мярката влезе в сила.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза в четвъртък, че мярката, ако бъде приета, ще намали общите приходи от петрол на Русия, като я „принуди да намали цената на суровината, за да помогне за намаляване на въздействието на войната на Путин върху цените на бензиностанциите“.