Тръс ще наложи таван на сметките за енергия в Обединеното кралство

Тази политика може да струва до 130 млрд. паунда през следващите 18 месеца

10:45 | 6 септември 2022
Обновен: 12:09 | 6 септември 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Новоизбраният британски министър-председател Лиз Тръс е изготвила планове, според които годишните сметки за електроенергия и газ за обикновено домакинство в Обединеното кралство ще възлязат на или под сегашното ниво от 1 971 паунда, пише Bloomberg.

В дискусиите със своя екип и с правителствени служители през последните дни Тръс се е спряла на механизъм, който ще предотврати огромното увеличение на сметките за енергия, което трябва да започне в началото на следващия месец при съществуващата система за ценообразуване, твърдят служители и съветници на Тръс, които са били запознати с плана. Тази политика може да струва до 130 млрд. паунда през следващите 18 месеца.

Сметките за енергия в Обединеното кралство ще скочат с 80% от октомври до 3548 паунда годишно за средностатистическото домакинство, което ще принуди много по-бедни семейства да избират между отоплението на домовете си и други основни нужди. Според плановете, изготвени от екипа на Тръс, този ценови режим на практика ще бъде премахнат, а вместо това министрите ще определят нова единична цена, която домакинствата ще плащат за електроенергия и газ.

Паундът поскъпна спрямо повечето основни валути след доклада и се повиши с 0,4% спрямо долара в азиатската търговия, отбелязвайки втори пореден ден на ръст за първи път от юли насам.

Във вторник Тръс трябва да пътува до замъка Балморал в Шотландия, за да се срещне с кралица Елизабет II, преди официално да встъпи в длъжност като наследник на Борис Джонсън на поста министър-председател на Великобритания. Тя е подложена на натиск да предложи решение за рязкото повишаване на цените на енергията, които смазват семействата и бизнеса в Обединеното кралство, тъй като Русия спира доставките на газ за Европа в отговор на санкциите, наложени след нахлуването ѝ в Украйна.

Валутният  пазар се срина през седмиците преди победата на Тръс, тъй като инвеститорите се опасяваха от плановете ѝ за намаляване на данъците въпреки инфлационния натиск, който засегна паунда. Доходността, която инвеститорите изискват, за да отпускат заеми на британски компании, се повиши до най-високото си ниво от десетилетие насам.

Съгласно плана на Тръс доставчиците на енергия ще бъдат задължени да начисляват на домакинствата намалена цена на енергията, а правителството ще гарантира финансиране, което ще покрие разликата с цената, която те биха начислявали при предишната система.

Джейкъб Рийс-Мог, който ще стане министър на бизнеса в правителството на Тръс, проведе разговори с главните изпълнителни директори на енергийните компании в понеделник, за да обсъди плановете. Дружествата са били добре настроени към идеята.

По време на кампанията за лидер на управляващата Консервативна партия Тръс вече обеща да премахне екологичната такса от около 150 GBP годишно от сметките, а предишната администрация обеща още 400 GBP под формата на държавни субсидии в помощ на семействата. В комбинация с новия пакет от помощи сметките на средностатистическото домакинство на практика ще бъдат замразени.

Цената, която енергийните компании имат право да налагат на потребителите, ще бъде определена от министрите и вероятно ще бъде преразглеждана на всяко тримесечие.

Още миналата седмица Тръс искаше да разшири съществуващия пакет за подпомагане, въведен от бившия канцлер Риши Сунак, от 400 на 1000 лири на домакинство. След дълги вътрешни дискусии обаче е било решено, че това няма да е достатъчно и тя трябва да отиде по-далеч.