Настроенията за икономиката на Великобритания са все по-песимистични

Пазарен коментар на Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, 16.08.2022

17:20 | 16 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Днес пазарните настроения в Европа са предимно положителни и акциите поскъпват за 5 ден поред. Това е най-дългата такава серия от март насам, предава Bloomberg.

Stoxx 600 нараства с около 0,2%, воден от минните компании, а книжата на компании за потребителски стоки поевтиняват, водени от спада при Pandora. Печалбата на производителя на бижута се оказа под очакванията за второто тримесечие.  

През август основният европейски индекс продължава да нараства след ралито през юли заради ранни признаци за пик в американската инфлация, което предизвика оптимизъм, че Фед може да забави повишението на лихвите.

FSTE 100 е в зелено и днес добавя 0,4%. Данните показаха, че британските работни места са намалели за пръв път от август 2020 след като реалните заплати се понижиха най-рязко в историята.

Икономистите стават все по-песимистично настроени за Великобритания поради риска от рецесия.

Контрактите върху S&P 500 и Nasdaq 100 остават без особена промяна във волатилна сесия.

Китайските акции, листнати в Ню Йорк, поевтиняха преди отваряне на сесията и след публикуване на отчета на Tencent.

Цинкът поскъпна със 7,2% на Лондонската борса за метали, след като един от най-големите производители на цинк, контролиран от Trafigura Group обяви, че спира производството от 1 септември до второ нареждане.

Фючърсите на WTI се понижиха под 88 долара за барел след като поевтиняха над 5% в предишните 2 сесии.

Освен икономическите тревоги, инвеститорите са изправени и пред перспективите за ръст в предлагането заради спада в търсенето.

Спот цената на златото остана без особена промяна.

Очакваме отчета на Walmart за второто тримесечие след серия от данни от САЩ следобед - новите жилища и индустриалното производство.