Скъпите метали може дълго да влияят върху цената на електромобилите

Цените на батериите нарастват за първи път от 10 години, но перспективите за сектора остават добри

15:00 | 1 юни 2022
Обновен: 16:31 | 1 юни 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рязкото поскъпване на металите от които се произвеждат батерии за електромобили може да забавия с няколко години изравняването на техните цени с тези на конвенционалните коли, според BloombergNEF.

Цените на лития, кобалта и никела се увеличиха и изядоха маржовете на производителите на електромобили в ключов момент за развитието на прохождащата индустрия. Търсенето се увеличава, но компаниите са изправени пред сериозна дилема: да поемат нарастващите разходи или да опитат да ги предадат на потребителите.  

Преди поскъпването цените на батериите доближаваха нива, които щяха да направят разходите за електромобилите конкурентни с автомобилите с двигатели с вътрешно горене дори без държавните субсидии. Сега обаче нещата започват да се променят. Цените на батериите започват да се увеличават за първи път от над 10 години насам, а цялостната инфлация може значително да отложи повратния момент, в който средната стойност на батериите под $100 за киловатчас.

„Свеждане на батериите до $100 за киловатчас е постижима цел поради новото поколение химикали в батериите и дизайн на самите клетки“, пишат анализатори на BNEF в доклада си. „Ако обаче цените на суровините останат завишени или допълнително се увеличат, този повратен момент може да се забави с няколко години“.

Един измерител на цените на лития се е увеличил над 5 пъти за последната година, а кобалтът и никелът също са поскъпнали.

Има някои признаци на облекчение за автопроизводителите, защото в последните седмици цените и на трите ключови метала намаляха и се стабилизираха. Независимо от добрите дългосрочни перспективи Goldman Sachs Group Inc. очаква цената на суровините за батериите да намалее през следващите 2 години, защото производителите се надпреварват да си осигурят повече доставки.  

Същевременно, цените на конвенционалните автомобили също се увеличават, а скъпите горива правят електромобилите по-привлекателни.

„Увеличаващите се цени на батериите няма да се отразят на краткосрочното популяризиране на електромобилите“, пишат анализатори от BNEF. „Някои от факторите, които оскъпяват суровините, като войната, инфлацията и търговските спорове изведоха и цените на бензина и дизела на рекордни върхове“.