Как големите жилищни квартали у нас могат да станат по-подходящи за електромобили?

Ангел Димитров, експерт Бизнес развитие на зарядна инфраструктура за електромобили в ABB, и Димо Колчев, директор Бизнес развитие на Eldrive в подкаста UpDate

12:02 | 25 май 2022
Обновен: 14:58 | 25 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Инсталирането на зарядни станции за електромобили в България в момента се случва бавно, защото процесът по осигуряване на място, узаконяването на инфраструктурата и отговарянето на всички законови изисквания отнема твърде много време. Това мнение изразиха в технологичния подкаст Update на Bloomberg TV Bulgaria Ангел Димитров, експерт Бизнес развитие на зарядна инфраструктура за електромобили в ABB, и Димо Колчев, директор Бизнес развитие на Eldrive.

По думите на Димитров физическата инсталация на една зарядна станция, когато се касае за частна собственост и не е необходима промяна на статута, изисква само ден, но получаването на разрешение за нея отнема минимум 9 месеца. Това се превръща в пречка за хората, които биха искали подобна инфраструктура.

Според Димо Колчев целият процес по изграждането на зарядни станции и хъбове в България е предизвикателство, изискващо работа с много различни институции, които не синхронизират дейността помежду си.

„Един основен проблем, който виждаме в регламентите, е, че квартали с големи жилищни блокове срещат трудности със зареждането на собствените електромобили на живущите там“, посочва още Димитров.

Нужна е общинска политика в тази насока, защото има много общински паркинги и площи, които могат да се използват за паркирането на електромобили и зарядни хъбове за нощно зареждане, посочи още той.

Създаването на зарядна инфраструктура е особен проблем в кварталите със стари панелни блокове, където никой няма собствен паркинг, а всички площи за паркиране са около самите жилищни сгради, допълни гостът.

„В София, като включим новоизграждащите се райони, поне 50% от цялата площ на града е заета от такива места – големи междублокови пространства, с големи стари мощни машини (трафове). Това нещо лесно може да се адресира, ако има желание“, коментира Димо Колчев.

Eldrive вече е осъществила проект с община Бургас в тази посока, като е получила разрешение за поставяне на зарядни станции в центъра на града и около централните райони, включващи подобни локации. Там Eldrive се е присъединила директно към електроразпределителното дръжество, което ѝ е създало партиди, защото има забрана за изграждане на инфраструктура директно върху траф на ЕРП. Така до него се създават зарядни станции, адресиращи въпросните проблеми.

„Ние сме на мнение, че това е едно решение, което ще облагодетелства всички – както публичните оператори, които могат нощно време да предлагат по-гъвкави условия на хората, така и за самите хора, за които това няма да е спирачка да си купят електромобил“, коментира той.

Как жилищните сгради могат да се адаптират, за да отговарят на изискванията за зарядни станции и колко голям е интересът към такъв тип инфраструктура у нас можете да чуете в записа.