Как се рециклират батерии за електромобили в Южна Корея

Хийджин Ким, Bloomberg

20:31 | 9 май 2022
Преводач: Мария Попова

Това е завод за рециклиране на батерии собственост на южнокорейската компания SungEel HiTech, която се намира в град Гунсан. Компанията има 9 завода в страната и чужбина с капацитет за извличане на над 4 хиляди метрични тона никел и кобалт годишно. Компанията се подготвя за първично публично предлагане в Южна Корея през второто шестмесечие. Нека ви покажа как функционира.

SungEel HiTech получава изразходвани или дефектни батерии от производители на батерии, автопроизводители и държавни центрове за управление на отпадъците.

Първо, работниците разглобяват тежките батерии от електромобили на модули, а после и на клетки и надробяват клетката до така наречения „черен прах“. Това е смес от различни метали като никел, кобалт, манган.

Следващата стъпка се нарича „хидрометалургия“ – процес при който течни химикали се използват за отделяне на металите от черния прах. След това, компанията продава металите под формата на странични химически продукти като кобалтов сулфид на производителите на автомобили.

Рециклирането на батерии е важна помощ, за да може Южна Корея да постигне целта си за нулеви емисии чрез снижаване цената на ценните метали използвани в батериите на електромобилите – най-скъпата част от тях.

Изследване на Bloomberg NЕF показва, че до 2030 ще има около 2 милиона тона батерии предадени за скрап, които могат да се рециклират всяка година.

SungEel HiTec, която е подала предварителни документи пред борсата в Корея през ноември, иска да набере 111 милиона долара според запознати с въпроса.

Анализаторите твърдят, че рециклирането на батерии е много трудоемко, а преработката на изразходвани батерии изисква изключителна предпазливост. Транспортирането на батерии втора ръка също е трудно, заради проблеми с безопасността.

SungEel HiTech вече има 6 завода извън Южна Корея, включително в Унгария, Китай и Индия. Сега тя преговаря с някои европейски производители на коли за изграждането на нов завод на континента.