Федералният резерв рискува да попречи на политиката за заетост като срине цените

Централната банка се готви да повиши лихвите, но не иска да това да доведе до ръст в безработицата

12:20 | 21 април 2022
Обновен: 14:34 | 21 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Джером Пауъл иска да потуши инфлацията, без да разбива пазара на труда. Успехът или провалът ще бъдат определящи за бъдещото реноме на председателя на Федералния резерв и политиката за заетост, която той подкрепя, пише Крег Торес за Bloomberg.

„Можем ли да охладим търсенето на работна ръка, без да причиним спад на заетостта?“ попита управителят на резерва Кристофър Уолър на 11 април. Той звучеше предпазливо, наричайки настоящата политика за лихвените проценти „груба сила“, която понякога може да разрушава: „Това е трудният път, по който вървим“.

Бъдещето на пазара на труда в САЩ, където безработицата в момента възлиза на ултра ниските 3,6% наред с широко възхваляваната спешна пандемична реакция на Пауъл, ще диктуват историческата оценка на двата му мандата начело на най-влиятелната централна банка в света.

Пауъл ще направи едно от последните изказвания относно предстоящите политически перспективи, преди централната банка на САЩ да влезе в обичайното си медийно затъмнение преди срещата с комисия на Международния валутен фонд в четвъртък. Следващата среща на федералния резерв ще се проведе на 3-4 май.

Внимателният отговор на банката към нарастващия ценови натиск беше разкритикуван от някои като твърде бавен. Но той се корени в подход, който централната банка нарече своята нова рамка, приета през август 2020 г., докато икономиката все още се бореше с Covid-19.

Този подход включва изричен отказ от превантивни удари срещу отдалечени инфлационни заплахи, които забавят икономиката твърде скоро и оставят много работници, често от малцинствените общности, в тежко положение и безработица.

Федералният резерв пренесе тази рамка и след възстановяването от Covid, като обеща да не повишава лихвите от нула, докато пазарът на труда не достигне максимална заетост. Както пазарът на труда, така и процентите на инфлация се оценяват като устойчиви от централната банка.

фед

Пауъл наскоро описа пазара на труда като „затегнат до нездравословно ниво“, цитирайки повече от 1,7 работни места за всеки безработен. Инфлацията, измерена с предпочитаната методология на банката, нарасна с 6,4% за 12-те месеца, приключващи през февруари, повече от три пъти целта на институцията от 2%.

Ако политика им не осигурява нито стабилни цени, нито максимална заетост – без значение какви сътресения възникват – това повдига въпроси за това колко бъдеща подкрепа ще има и дали трябва да се промени.

„Политиката ни не предвиди тези обстоятелства. Тя обхваща управлението на риска, но само в много ограничен смисъл“, каза Дерек Танг, икономист в LH Meyer, фирма за анализ на политиките във Вашингтон. "Не съм сигурен, че ще оцелее в сегашния си вид до следващия преглед."

Служителите на Федералния резерв възнамеряват да извършват публичен преглед на своята стратегия, инструменти и комуникационни практики приблизително на всеки пет години.

Те частично извиняват късното си начало на борбата с инфлацията, като казват, че са били изправени пред неочаквани сътресения, като нахлуването на Русия в Украйна и серия от затваряния в Китай.

И все пак, както бившият председател на Фед Алън Грийнспан каза през 2004 г., несигурността е „всеобхватна характеристика“ на глобализираната икономика, която изисква гъвкава парична политика. Новата рамка е изградена върху идеята за преобладаваща ниска инфлация.

„Това не е светът, в който живеем и може да не е светът, към който се връщаме“, каза Матю Луцети, главен икономист на САЩ в Deutsche Bank Securities, която прогнозира рецесия, която ще изтласка нивото на безработицата над 5% през 2024 г.

САЩ добавиха почти 1,7 милиона работни места през първото тримесечие срещу 527 000 през първите три месеца на 2019 г.

Равнището на безработица за хора с диплома за средно образование и без висше образование беше 4% миналия месец. Нивото на безработица за латиноамериканците е 4,2%, толкова ниско, колкото е било през последното тримесечие на 2019 г., а за чернокожите американци е 6,2% през март и е над минималните стойности за 2019 г.

Работещите на позиции с по-ниско заплащане имат възможност да преговарят и някои се обединяват в синдикати. Жените също се връщат към работната сила, след като бяха изтласкани по време на пандемията поради липса на грижи за децата и обучение в класната стая.

Сю Бортоне, старши партньор във фирма за търсене на изпълнителни директори Talentfoot, казва, че атмосферата е идеална за завръщане на работното място. Компаниите предлагат повече предимства и повече гъвкавост, за да задържат ценни служители.

„Има толкова много възможности“, каза Бортоне. "Не смятаме, че ще има забавяне на търсенето."

Губернаторът на Фед Лаел Брейнард, в интервю на живо с The Wall Street Journal на 12 април, каза, че е оптимист, че комбинацията от по-строга парична политика, забавянето на международния растеж и по-малкото фискални стимули могат да забавят търсенето на работна ръка, без да повишават безработицата.

Свободните работни места ще паднат, но не и заетостта в основния сценарии на банката.

Прогнозите на служителите на Фед през март показват, че нивото на безработица ще остане около 3,5% през следващите три години, тъй като те повишават лихвените проценти. Инфлацията ще се понижи до 2,3% през 2024 г.

Рядко обаче е имало такова меко кацане на пазара на труда в САЩ през последните бизнес цикли.