Лагард: ЕЦБ има всички причини да не действа агресивно като Федералния резерв

Членовете на Управителния съвет на ЕЦБ са предупредили, че по-висока и по-продължителна инфлация „не може да бъде изключена“

17:27 | 20 януари 2022
Обновен: 18:37 | 20 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка има „всички причини“ да не реагира толкова агресивно, колкото Федералният резерв на растящите потребителски цени, според президента Кристин Лагард.

„Всички сме в много различни ситуации“, каза Лагард пред радиостанция France Inter в четвъртък в интервю. Инфлацията е „очевидно по-слаба“ в еврозоната, докато икономическото възстановяване на региона също не е толкова напреднало, колкото в САЩ, каза тя.

„Имаме всички причини да не реагираме толкова бързо и внезапно, колкото можем да си представим, че Фед може да направи“, каза Лагард. „Но ние започнахме да отговаряме и, разбира се, сме готови да отговорим с парична политика, ако цифрите, данните, и фактите го изискват."

ЕЦБ беше подложена на натиск да действа, след като инфлацията във валутния блок достигна рекордните 5% миналия месец. Но докато официалните лица се съгласиха да премахнат пандемичните стимули, те казват, че увеличението на лихвите е много малко вероятно тази година, тъй като сегашният пристъп на инфлация се дължи на шокове в предлагането и скок в разходите за енергия и трябва постепенно да отслабне.

При настоящите условия и прогнозите за инфлацията „не се очаква увеличение на лихвените проценти през 2022 г.“, каза членът на Управителния съвет на ЕЦБ Пабло Ернандес де Кош пред испанската телевизия TVE в отделно интервю в четвъртък.

inflation gap

Но някои имат съмнения относно прогнозите.

Членовете на Управителния съвет на ЕЦБ са предупредили през декември, че по-висока и по-продължителна инфлация „не може да бъде изключена“, според отчет от срещата, публикуван в четвъртък. Някои служители също твърдят, че не трябва да създават впечатлението, че се ангажират да купуват облигации след тази година.

Междувременно Фед ускори собственото си излизане от стимулите и даде сигнал, че ще започне да повишава лихвите веднага след март, след като ръстът на потребителските цени достигна 7% през декември. Това е най-много за почти четири десетилетия и подклажда страховете от увеличаване на разходите за живот.

Финансовите пазари тестват решимостта на ЕЦБ да изчака скока на цените, залагайки на повишаване на лихвите още през септември. Референтната доходност на германския дълг също се покачи над нулата за първи път от преди пандемията в сряда.

Лагард не изглеждаше загрижена, когато беше попитана за това развитие.

Повишаването на доходността означава, че „основите на икономиката се възстановяват“, каза тя. „Това означава, че има увереност в растежа и при такива условия процентите ще се увеличават постепенно.“