Действията на Федералния резерв са знак за излизане от американските акции

Kапиталът започва да се отдръпва от чувствителни към лихвените проценти американски акции към други части на света

17:07 | 27 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските фондови пазари, след като се насладиха на най-добрия си тригодишен период за повече от две десетилетия, скоро може да се наложи да отстъпят първото място.

Тъй като Федералният резерв се готви да повиши лихвените проценти за първи път от почти четири години, капиталът започва да се отдръпва от чувствителни към лихвените проценти американски акции към други части на света, където пазарите са по-евтини и потенциално по-устойчиви, пише "Ройтерс".

Спадът на S&P 500 от близо 10% досега тази година надмина загубите на повечето индекси извън САЩ и някои смятат, че скорошните инвестиционни потоци извън пазара, първи от месец според Bank of America, са само началото.

fed 1

Анализът на Goldman Sachs на осем цикъла на вдигане на лихвите на Федералния резерв от 1975 г. изглежда подкрепя тази гледна точка.

Банката установи, че европейските акции превъзхождат тези в САЩ средно с четири процентни пункта за шест месеца след първото увеличение на лихвения процент на Фед.

Освен това се наблюдава ясна ротация в така наречените сектори на стойността като банки и стоки, които са по-добре представени в Европа и на нововъзникващите пазари.

fed 2

„Всичко това означава - изнасяйте се от американски акции", каза Майк Кели, ръководител на глобалните мултиактиви в PineBridge Investments. „Всичко е свързано с продажбата на активи с по-дълъг срок, така че ние разпродаваме американските си активи“.

Акциите с по-дълъг срок, накратко, са тези, чиито цени се определят от очакванията за бъдещи потенциални печалби и следователно се справят добре, когато лихвените проценти са ниски.

Американските технологични компании с техните прекомерни оценки, измерени чрез техните съотношения "цена-печалба" (PE), са отличен пример и те представляват над една трета от S&P 500.

В продължение на години тези акции бяха инвестиционен магнит, като се възползваха от най-ниските лихвени проценти и наскоро от промяната по време на пандемията към работа, пазаруване и хранене от дома.

fed 3

От 1 трилион долара, който се вляха в акции миналата година, отделените в САЩ фондове взеха една трета. Те също така са получили лъвския пай от близо 500 милиарда долара, усвоени от глобалните мандатни фондове, според Deutsche Bank.

Сега Кели казва, че пазарите са в преломна точка, далеч от времето, когато „PE се повишаваше, а лихвените проценти се понижаваха“.

Като се има предвид, че пет компании са представлявали една трета от представянето на S&P 500 миналата година, непопулярните американски сектори също трябва да се възползват от ротацията.

fed 4

Мартин Шулц, старши портфолио мениджър във Federated Hermes, каза, че още миналата есен е заложил на международните развити пазари и на широко глобално икономическо възстановяване. „Цикличността на европейските пазари, японските пазари... смятаме, че ще бъдат големите бенефициенти от този краткосрочен глобализиран подем“. 

Евтина Европа

Почти 6 милиарда долара избягаха от американски акции през седмицата до 19 януари, докато Европа и фондовете на нововъзникващите пазари поеха съответно 2,7 милиарда и 5,2 милиарда долара, според BofA.

Стратегът на Morgan Stanley Греъм Секър също цитира вътрешни данни, показващи изходящи потоци от 5 милиарда долара от борсово търгувани фондове за акции в САЩ (ETF), докато тези, фокусирани върху вътрешните акции на САЩ, са загубили 8,5 милиарда долара. Европейските фондови ETF спечелиха 3,6 милиарда долара.

„Ние го виждаме качествено от инвеститори по целия свят - прехвърляне на част от тежестта от САЩ към другаде“, каза Секер.

fed 5

Сривът в понеделник се разрази в световен мащаб, тъй като европейските акции паднаха с 4% за най-лошия си ден от средата на 2020 г., а акците на нововъзникващите пазари спаднаха с 2%. И все пак те може да са в относително по-добра позиция да се справят с по-строгата политика.

Европа се търгува с 27% отстъпка спрямо Wall Street, в сравнение със средна отстъпка от 15% преди предишните три цикъла на Фед, изчислява Goldman Sachs. А акциите със стойност като цяло са с 50% по-евтини от конкурентите в растеж, двойно по-голяма от отстъпката, наблюдавана преди предишното покачване на лихвените проценти.

fed 6

Европа също така предоставя по-положителни икономически изненади и ревизии на печалбите нагоре, отколкото Съединените щати, отбеляза Секер.

Развиващи се пазари

Всички пазари ще усетят, когато централните банки забавят паричния поток и в зависимост от това какво направи Фед, нетното предлагане на пари от четирите големи централни банки може дори да се свие за първи път от години.

Но този цикъл се различава в едно отношение от последния - Китай, който повиши лихвите през 2018 г. заедно със Съединените щати, сега смекчава политиката в подкрепа на икономиката си.

fed 7

Китайската политика ще бъде от полза за други нововъзникващи икономики и насочена към износ Европа чрез търговия и цени на суровините и може да доведе до 10% повишение за азиатските акции през 2022 г., пише JPMorgan.

Кевин Ман, главен инвестиционен директор в Hennion & Walsh Asset Management в Ню Джърси, все още е "мечи" настроен за американски акции, но смята, че и други пазари скоро може да започнат да растат.

fed 9

„Може би те ще започнат да изпитват част от растежа, който наблюдавахме на пазарите в САЩ през последните три години“, добави той.