Банките и пазарите вече очакват седем повишения на лихвите от Федералния резерв

Индексите S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite паднаха с най-малко 1,4%

11:01 | 11 февруари 2022
Обновен: 13:43 | 11 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите в САЩ се понижиха в четвъртък, а доходността на облигациите се повиши в резултат на данни, показващи, че инфлацията в страната достигна нов връх от четири десетилетия и увеличиха залозите дали Федералният резерв ще начертае по-агресивен път по отношение на лихвените проценти.

Индексите S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite паднаха с най-малко 1,4%, докато доходността на 10-годишните облигации на държавните ценни книжа на САЩ надхвърли 2% за първи път от 2019 г.

Ходовете последваха нови данни, показващи, че инфлацията се е ускорила до 7,5% годишен темп през януари, надминавайки прогнозите на икономистите и темпото от 7% през декември. Индексите за кратко възстановиха по-голямата част от загубите си, преди отново да се понижат, като най-лошото от оттеглянето дойде след забележки на служител на Фед, който сигнализира, че централната банка може да действа по-драстично за ограничаване на инфлацията.

Goldman Sachs Group Inc. вече смята, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти седем пъти тази година, за да задържи по-горещата от очакваната инфлация в САЩ, вместо пет, които очакваше по-рано, пише Bloomberg.

Банката смята, че лихвите ще бъдат вдигнати с 25 базисни пункта във всяка от оставащите срещи тази година.

Тази гледна точка също набира популярност сред инвеститорите, които ценообразуват с подобен обем и темп на повишения. Суаповете, свързани с датите на срещите на Фед, показват, че инвеститорите очакват основният лихвен процент на Фед да бъде 1,85% след срещата през декември от почти нула сега.

Въпреки че трябва да се направи argument за повишение с 50 базисни пункта през март, като се има предвид комбинацията от много висока инфлация, горещ ръст на заплатите и високи краткосрочни инфлационни очаквания, индикациите на служителите на Фед досега сочат към по-агресивни ходове, според на анализаторите на Goldman.

„Повечето служители на Фед, които коментираха, се противопоставиха на увеличението с 50 базисни пункта през март“, пишат в бележка анализаторите на Goldman. „Следователно смятаме, че по-вероятният път е вместо това по-дълга серия от 25 базисни пункта.

Въпреки че много служители на Фед не са за по-големи скокове, президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че подкрепя повишаването на лихвените проценти с цял процентен пункт до началото на юли – включително първото увеличение на половин пункт от 2000 г. – в отговор на инфлацията.

„Бихме обмислили промяна на нашата прогноза, ако други участници се присъединят към него, особено ако пазарът продължи да ценообразува с високи коефициенти за 50 базисни пункта през март“, казаха анализаторите на Goldman.

fed hike

Промяната на Goldman отразява забележките на бившия министър на финансите на САЩ Лорънс Съмърс, който миналата седмица каза пред телевизия Bloomberg, че инвеститорите трябва да се подготвят Фед потенциално да повиши лихвените проценти на всичките седем оставащи срещи тази година и дори да направи еднократно повишение с повече от четвърт процент.

Глобалните банки също засилват очакванията си за агресивен цикъл на повишаване на Фед.

Основен сценарии

Икономистите на Deutsche Bank AG казаха, че данните за инфлацията означават, че увеличението с 50 базисни пункта през март вече е техният основен случай.

„По-ограничените доказателства за намаляващ инфлационен натиск през последната половина на годината предполагат, че Фед ще продължи по-агресивния си отговор за по-дълго“, казаха икономисти от германската банка в бележка. Те насочват по-нататъшни ходове с по 25 базисни пункта на всяка среща тази година, с изключение на ноември, което води до общо увеличение на лихвения процент на Фед през 2022 г. до 175 базисни пункта.

Nomura Holdings Inc. заяви, че удвоява залога си за увеличение от половин пункт през март, докато Standard Chartered Plc заяви, че данните за инфлацията са отприщили буря от спекулации и има риск Фед да натовари предварително цикъла на затягане.

И все пак цикълът на затягане може да застраши глобалното възстановяване, предупреждават от Deutsche.

fed hike

„Този ​​по-агресивен политически отговор повишава рисковете за растежа“, пишат те. „Създаването на "меко кацане" за икономиката никога не е лесно.“ 

Спад на глобалните облигации

Доходността на глобалните облигации нарасна, след като и търговците заложиха, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти със 175 базисни пункта до края на годината.

Овърнайт индексните суапове в петък показаха, че търговците очакват основният лихвен процент на Фед да се повиши до 1,84% след срещата през декември, от ефективния лихвен процент от 0,08%. 

„Това, което знаем, е, че процент на инфлация от 7,5%, когато процентът на фондовете е нулев, означава, че Фед трябва да започне сега“, каза Джийн Танузо, глобален ръководител на фиксирания доход в Columbia Threadneedle Investments, пред Bloomberg.

Доходността по чувствителните към политиката двугодишни държавни ценни книжа удвои покачването си за сесията в четвъртък и се покачи с повече от 21 базисни пункта, за да завърши деня на 1,58%, най-голямото еднодневно покачване от 2009 г. 10-годишната доходност надмина 2%, ниво, невиждано от 2019 г. и приключи деня с около 9 базисни пункта при 2,03%.

fed hike

След това търговците на суапове се фокусираха върху дългосрочния хоризонт по време на азиатскaта търговия.

Тригодишната австралийска доходност скочи с цели 16 базисни пункта до 1,69%, ниво, наблюдавано за последно през март 2019 г. Докато управителят на Reserve Bank of Australia Филип Лоу отрече за допълнително затягане на политиката, търговците на суапове потвърдиха своите залози, че той ще трябва да увеличи лихвите през май.

Двегодишната доходност на Нова Зеландия скочи с 10 базисни пункта, като търговците на суапове ценообразуват с по-голям шанс от 35% централната банка на страната да повиши лихвите с 50 базисни пункта, когато се срещне на 23 февруари.

Краткосрочните доходности в САЩ скочиха най-много и изгладиха кривата на ДЦК, което традиционно е сигнал, че търговците очакват икономическия растеж да се забави, докато лихвите се движат по-високо. Разликата между 5- и 30-годишните облигации се сви до едва 34,5 базисни пункта, най-равното ниво от края на 2018 г. Ниските нива на кривата на доходност дойдоха, след като редовният месечен търг на 30-годишни облигации доведе до покачване на дългосрочните доходи и предизвика краткотраен пристъп на нарастване.

„Паричната политика работи със закъснение“, каза Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Asset Management. „Ние виждаме много по-бавен растеж и това е нещо, което пазарът на облигации гледа при определянето на цените – и затова виждате тази изравняваща се крива на доходността.“

Повишаването на доходността на държавните облигации натовари притежателите на облигации със загуби, като индексът на ценните книжа загуби 3,8% досега през 2022 г., което бележи най-лошото му начало за една година от поне 1980 г. Глобалните държавни облигации са загубили 2,8% от началото на годината.

Пазарът на облигации и много икономисти очакват инфлацията да наближава своя пик, свързан с пандемията, и ще спадне в течение на годината до 4,8%, а след това ще намалее до 2,4% до края на 2023 г., според проучване на Bloomberg. Очакванията на пазара на облигации за инфлация спаднаха през последните месеци, като дългосрочните очаквания стимулираха връщането към целта на Фед от 2%.