Нови прогнози на ЕС: Инфлацията през следващата година ще бъде под целта на ЕЦБ

Европейската комисия предвижда потребителските цени да се повишат средно с 1,7% през 2023 г.

13:37 | 10 февруари 2022
Обновен: 15:37 | 10 февруари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в еврозоната ще се понижи под целта на Европейската централна банка от 2% през следващата година, според нови прогнози на Европейския съюз, които ще подхранят разрастващия се дебат за това колко бързо да се повишат лихвените проценти, пише Bloomberg LP.

В потвърждение на цифрите, съобщени по-рано от Bloomberg, зимната прогноза на Европейската комисия предвижда потребителските цени да се повишат средно с 1,7% през 2023 г., след като през 2022 г. се повишиха с 3,5%. Това се сравнява с ноемврийската прогноза за увеличение от 2,2 % и 1,4 %.

"Ценовият натиск вероятно ще остане силен до лятото, след което се очаква инфлацията да намалее, тъй като ръстът на цените на енергията ще се забави и затрудненията в доставките ще намалеят", заяви в четвъртък в изявление Паоло Джентилони, комисар на ЕС по въпросите на икономиката. "Въпреки това несигурността и рисковете остават високи."


Инфлация ЕС

Според прогнозите инфлацията ще достигне своя връх от 4,8% през това тримесечие, ще се задържи над 3% до третото тримесечие и ще се забави до 2,1% през последните три месеца на 2022 г. Прогнозите са, че през цялата 2023 г. тя ще бъде под целта на ЕЦБ от 2%.

Растежът на цените в еврозоната счупи рекорди през декември и януари, опровергавайки очакванията за забавяне. Особено устойчив се оказа скокът на енергийните разходи, който същевременно спомогна за повишаване на цените и в други сектори.

Прогнозата на Комисията подсказва как може да се променят собствените прогнози на ЕЦБ при актуализирането им през март. Длъжностните лица неведнъж са ги посочвали като ключов фактор за следващите си решения.

Според запознати с въпроса служители все по-голям брой от лицата, определящи политиката на ЕЦБ, губят вяра в настоящите прогнози на институцията за инфлацията, което окуражава неотдавнашната ястребова промяна. Членовете на Управителния съвет Йоахим Нагел и Клаас Кнот заявиха през последните дни, че повишения на лихвените проценти са възможни през тази година.

През декември ЕЦБ прогнозира, че инфлацията ще бъде средно 3,2% през тази година, след което ще се забави до 1,8% през 2023 и 2024 г. Оттогава председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че ръстът на цените "вероятно ще остане повишен за по-дълго време от предварително очакваното".

Според Комисията разходите на потребителите за природен газ вероятно ще достигнат своя връх едва в средата на 2022 г., тъй като скокът на цените на едро продължава да се отразява. За разлика от това инфлацията при горивата би трябвало постепенно да се забави през следващите 12 месеца, каза тя. 

Инфлация ЕС

Що се отнася до икономическия растеж, сега Комисията вижда, че брутният вътрешен продукт на еврозоната ще нарасне с 4% през 2022 г. и с 2,7% през 2023 г. Това е понижение с 0,3 процентни пункта за тази година и повишение със същата стойност за следващата година. 

Отвъд краткосрочните сътресения, причинени от прекъсванията на доставките и варианта Омикрон на коронавируса, подобряването на пазара на труда, големите спестявания на домакинствата, благоприятните условия за финансиране и разгръщането на фонда за възстановяване на ЕС следва да подкрепят "продължителна и силна фаза на експанзия", заяви Комисията.

Тя прогнозира, че до края на тази година всички държави членки ще достигнат нивата на БВП отпреди пандемията, а ЕС като цяло ще постигне това през третото тримесечие на 2021 г.