И Русия, и Украйна засилват бойната си готовност с военни учения

Анализатори твърдят, че въпреки нарастващото напрежение е малко вероятно да се стигне до военни действия

19:09 | 24 ноември 2021
Обновен: 21:19 | 24 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В сряда Русия проведе военни учения в Черно море, южно от Украйна и заяви, че трябва да повиши бойната готовност на своите конвенционални и ядрени сили поради засилената активност на НАТО близо до нейните граници, предава агенция Reuters.
 

Украйна и нейният съюзник Съединените щати заявиха, че според тях Русия вероятно се подготвя нападение и организираха свои собствени учения близо до границата с Беларус.

Увеличаването на военната активност и от двете страни става след седмици на нарастващо напрежение, което повиши риска от война между двете съседки, въпреки че Русия отрича агресивните намерения и източници от западното разузнаване казаха за Reuters, че не смятат нападението за неизбежно.

 

Съединените щати и НАТО показаха дадоха сигнал за подкрепата си за Украйна по начини, които Москва смята за провокативни, включително чрез маневри на военни кораби този месец в Черно море и доставка на американски патрулни катери за украинския флот.

Британският външен министър Лиз Тръс каза пред Ройтерс в сряда, че би било "сериозна грешка от Русия" да атакува Украйна.

В сряда, руски изтребители и кораби практикуваха отблъскване на въздушни атаки срещу военноморски бази и отговор с въздушни удари по време на военни учения в Черно море, предаде Interfax.

Отделно новинарската агенция цитира министъра на отбраната Сергей Шойгу, който заяви, че необходимостта Русия да продължи да развива своите въоръжени сили е продиктувана от „сложните военни и политически условия в света и нарастващата активност на страните от НАТО в близост до границите на Русия“.

Той каза, че повишаването на способностите на въоръжените сили, подкрепата за бойната готовност на ядрените сили и укрепването на потенциала за възпиране без употреба на ядрено оръжие са сред приоритетите на военните.

Във вторник Шойгу се оплака, че по-рано този месец американски бомбардировачи са репетирали ядрен удар по Русия от две различни посоки и се оплака, че самолетите са се приближили твърде близо до руската граница. Представител на Пентагона заяви, че ученията са били в съответствие с международните протоколи.

В сряда Украйна проведе така наречената от нея "специална операция" на границата с Беларус, включваща учения с дронове и военни учения за противотанкови и въздушни подразделения.

Властите са разположили допълнително 8500 войници на границата си с Беларус, като заявяват, че се страхуват страната да не бъде въвлечена в мигрантската криза, заради която Европейският съюз обвини Минск, че докарва хора от Близкия изток и ги насочва към съседна Полша. Беларус отрича да подклажда кризата.

Киев също се притеснява, че границата с Беларус, близък съюзник на Русия, може да бъде използвана от Русия за извършване на военно нападение.

Ръководителят на военното разузнаване на Украйна каза пред изданието Military Times през уикенда, че Русия има над 92 000 войници, разположени около украинските граници и се готви за атака до края на януари или началото на февруари.

Москва отхвърли подобни твърдения и ги определи като подстрекателни, като заяви, че не заплашва никого и защити правото си да разполага войските си, както пожелае.

Източници от разузнаването, дипломати и анализатори твърдят, че Москва може да използва ескалацията на напрежението с Украйна като част от по-широка стратегия за оказване на натиск в Европа, включително като подкрепя Беларус в кризата с мигрантите и използва влиянието си като най-големия доставчик на газ на континента, за да настоява за бързо регулаторно одобрение на новия си газопровод „Северен поток 2“ до Германия.

„Изглежда... по-скоро като поредния опит за засилване на лостовете на Москва за влияние, които руснаците виждат в тази стратегическа ситуация в Източна Европа“, казва Самир Пури, старши сътрудник по хибридна война в Международния институт за стратегически изследвания.

„Вероятно това е основната цел и няма да бъде последвано от пълномащабна инвазия, която би била политически катастрофална за Путин.