Има ли риск за Гърция от мигранти от Афганистан

Кирякос Мицотакис, министър-председател на Гърция

13:30 | 27 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Винаги свързваме Гърция със старите напрежения с Турция. Кажете ни какво ново има там и как се справяте с уникалния турски експеримент не за девалвация, но за силното отслабване на турската лира и политиката на лихвени проценти. Какви са отношенията ви с Ердоган според вас?

Не винаги са били лесни, както можете да си представите.

Миналата година имаше голямо напрежение. Нещата тази година са по-добре.

Винаги съм бил много отворен и честен за отношенията ни с Турция.

Имаме сложни проблеми помежду си. Много тежки правни проблеми относно определяне на морските ни граници.

Има само едно правило и това е международното право.

Имаме подобни проблеми с Италия. С Египет също. И с двете страни сме подписали договори за границите. Всички направихме нужните компромиси.

Показваме на Турция, че има начин въпросът да се реши без да нужно да се използва реторика, която може да се използва като повод за обявяване на война или ненужно напрежение в Егейско море и Източното Средиземноморие.

Разбира се, трябва да работим с Турция по въпросите на миграцията.

Европа няма да понася да се повтарят събитията от 2015г. Неконтролиран миграционен натиск..

Има ли риск от мигранти от Афганистан?

Рискът е по-малък тази година в сравнение с 2015.

Обещах и няма да отстъпя по въпроса за защитата на границите ни. Правим го хуманно. Всеки ден спасяваме хора в морето. Даваме право на убежище на десетки хиляди хора, които избират Гърция за свой постоянен дом.

В същото време изпращаме много ясен сигнал до всички, че искаме да разбием мрежите на трафикантите в Егейско море и успяваме.

Данните показват, че потокът е намалял с 90% в сравнение в 2019г. Искаме да работим с Турция за решаване на миграционния въпрос. Искаме да работим така, че тези хора да останат близо до Афганистан и да не пътуват до Иран, Турция и Европа.