Гърция очаква увеличение на сметките за ток до 3-6 месеца

Кирякос Мицотакис, министър-председател на Гърция

13:30 | 27 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Какво бихте искали някои от страните-членки да направят за противопоставяне на ценовия натиск, който расте?

Гърция пое ангажимент да подкрепи потребителите на електричество и го правим с държавни средства, но и като насърчаваме производителите на ток да поемат част от увеличението на цената.

Очакваме да няма значително повишение на сметките за електричество в следващите 3 до 6 месеца.

Освен това обсъждаме предложение на европейско ниво за намиране на общо решение на това, което смятаме, че е краткосрочно явление.

Но и реален проблем за Европа и той се нуждае от европейска реакция, извън това, което правят членовете на национално ниво.

Подкрепих икономиката на Гърция с посещението си в страната през лятото и беше фантастично. Забелязах също, че малко след това затворихте границите за туристи заради ръста на броя на случаите. Тревожите ли се за съживяването на туристическата индустрия, след това затваряне? Инфраструктурата бе сериозно натоварена и затруднена от този дълъг период без туристи.

Нека да кажа, че ние подкрепяме туристическия си сектор. Успяхме да запазим работни места там. Само като погледнете данните за заетостта, ще видите, че тази година сме по-добре, отколкото миналата.

Имахме много добър туристически сезон. По-добър от очаквания.

Ако помните, Гърция бе сред първите през януари тази година с въвеждането на дигиталния ковид сертификат. Той значително улесни пътуванията в Европа през лятото.

Окуражени сме от резултатите в туризма. Успяхме да повишим качеството на продукта си. Имаме по-голям ръст на разходите на турист тази година в сравнение с предишната, което беше нашата цел.

И имаме дългосрочен план за ръст на туризма по устойчив начин.

Имаме особено чувствителна екосистема, както знаете. Особено на островите, които трябва да пазим. Трябва да ги запазим зелени много бързо. Хората, които идват в Гърция искат уникално преживяване и устойчив туризъм.

Така че съм силно окуражен от това, което успяхме да постигнем през лятото и се надявам догодина да няма опасения заради ковид. Очаквам 2022г да е годината на истинското възстановяване на гръцкия туризъм.