Гърция ще ориентира парите за възстановяване към зелени мерки

Кирякос Мицотакис, министър-председател на Гърция

13:30 | 27 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Ние поехме управлението на Гърция през 2019г с много ясен мандат – да върнем икономиката към ръст. След това ни удари пандемията, но все пак успяхме да направим значителни реформи и използвахме фискалните възможности, които имахме, за да подкрепим реалната икономика.

Бяхме силно окуражени от последните данни. Икономиката постигна ръст от 16,2% през второто тримесечие. Ревизирахме нагоре прогнозата за ръст до 5,9% и това е вероятно песимистичен сценарий за 2021г.

Забелязваме много интерес от чуждестранните инвеститори, от американски и европейски компании. Напредваме силно в дигитализацията на страната, имаме много амбициозни планове за зеления преход и като цяло настроението след 10-годишна криза значително се промени.

Хората говорят за климатични промени. Американските горски пожари са на няколко часови зони от тук. Вие в Гърция също имахме пожари наскоро на няколко десетки километри от Атина. Преживяхте пожарите и рекордната жега. Какво имате нужда от Европа и световните лидери, за да стартира дебата за климатичните промени?

Първо това се случва наистина. Не говоря за климатичните промени, а за реалната климатична криза..

Тя удари особено силно Средиземноморието. Ние приложихме много амбициозен план за бърза декарбонизация. Европа е в първите редици на усилията в това отношение.

Както знаете, като континент сме се ангажирали да станем климатично неутрални до 2050г. И да намалим парниковите емисии с 55% до 2030г.

Гърция най-напред затваря всички тецове на въглища. Казахме, че ще го направим до 2028г, но мисля, че ще бъде възможно и до 2025г.

Значително допринасяме за декарбонизацията като променяме енергийния си микс.

Очевидно чрез  добавяне на ВЕИ. Междувременно ще зависим от природния газ.

Оборудваме сградите си с много бързи темпове.

Въвеждаме много амбициозен план, с който насърчаваме хората да купуват електромобили и всичко това се подкрепя от европейски фондове.

Както знаете, през юли се съгласихме да подкрепим пакета на ЕС на новото поколение. Говорим за 32 млрд евро грантове и заеми за Гърция в следващите 6г. Значителна част от тях ще бъдат насочени към зелените мерки.