Полша ще вложи 400 млн. долара в стена по границата с Беларус, за да спре мигрантите

Стената има за цел да спре притока от мигранти към страната, коитo идват от Афанистан и минават през Беларус.

15:26 | 13 октомври 2021
Обновен: 17:25 | 13 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Полша ще вложи 400 млн. долара в стена по границата с Беларус, за да спре мигрантите

Полша планира да похарчи над 1,6 милиарда злоти (404 милиона долара) за изграждане на стена на границата си с Беларус. Това предвижда  законопроект, внесен в парламента, съобщава Reuters.

Стената има за цел да спре притока от мигранти към страната, които идват от Афанистан и минават през Беларус..

Полша започна изграждането на ограда от бодлива тел по границата си с Беларус през август. По стената ще бъдат поставени сензори за движение и камери, като ще се засили допълнително сигурността на границата.

Полша и други страни от Европейския съюз, сред които Литва и Латвия съобщават за рязко увеличаване на мигрантите от страни като Афганистан, Иран и Ирак. Според тях Беларус пропуска мигрантите, с цел да създаде натиск над ЕС да свали санкциите, наложени над страната, след съмненията за манипулации на изборите, спечелени отново от Александър Лукашенко.

"Въпреки факта, че полско-беларуският участък на държавната граница е ограден с бодлива тел и телена ограда от тип концертина, броят на опитите за преминаване на границата не намалява, а расте", се казва в обосновката на законопроект.

От началото на януари до края на септември Граничната охрана е предотвратила 9 287 опита за преминаване на границата от Беларус към Полша. Около 8 000  от тях бяха извършени само през последните два месеца.

Междувременно германската полиция съобщи за увеличаване на броя на мигрантите, които незаконно влизат в Германия - най -популярната крайна дестинация сред търсещите убежище.

В Германия федералната полиция съобщи в сряда, че броят на хората, влизащи в страната, следвайки маршрута Беларус-Полша, се е увеличил над 4300 от август, срещу само 26, регистрирани в периода от януари до юли.

„Понастоящем няма признаци за облекчаване на ситуацията на германско-полската граница“, казаха от полицията и добавиха, че са засилили претърсванията по вътрешната граница и са въвели отново временен граничен контрол.

Говорител на германското вътрешно министерство е заявил, че се обмислят допълнителни мерки за спиране на нелегалната миграция.

Новият приток предизвиква сравнения с мигрантската криза през 2015 г., когато повече от един милион души достигнаха Европа през Гърция и Балканския път, бягайки от войните, преследванията и бедността в Близкия изток и извън него. Мнозинството кандидатства за убежище и се установява в Германия.