Китай налага строги мерки заради най-големия брой заразени с Covid от 17 месеца

Властите наредиха на компании да пренесат всякакви събития и дейности онлайн

13:22 | 12 ноември 2021
Обновен: 15:30 | 12 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пекин налага строги мерки за борба срещу Covid след като установени най-големия брой заразени с вируса от 17 месеца насам. Властите наредиха множество събития и дейности да бъдат провеждани от разстояние, предава Bloomberg.

Компаниите трябва да отменят всички коференции, освен ако не са от крайно наложителни и да предприемат други стъпки да намалят взаимодействието между хора, стана ясно от брифинг пред медиите в четвъртък вечерта. Здравните власти установиха 7 заразени с Covid в столицата за 1 ден и заявиха, че компании и лица, които организират събития ще бъдат отговорни за последиците.  

Организаторите на Зимните олимпийски игри в Пекин, които ще се проведат през февруари казаха, че двама чуждестранни спортисти са дали положителен тест за болестта по време на тестовите събития в Китай, предава Асошиейтед прес. Властите не дадоха повече подробности по случая.

Установените случаи в последната вълна са 45, което е най-големият брой от юни 2020 година. Страната се бори да овладее 4-тата вълна на Covid от по-заразния вариант Делта в продължение на 5 месеца. Случаите на местно ниво в 21 провинции за периода са над 1000, като този брой надминава дори първоначалното огнище установено в Ухан.

Залогът за поддържане на стратегията за нулев Covid е най-голяма в зорко пазената столица Пекин. Там се провежда пленум на Комунистическата партия на който присъстват над 400 висши политически лидери, а през февруари ще пристигнат спортисти от цял свят за Зимните олимпийски игри. Месец по-късно ще се проведе и годишната законодателна сесия на страната, в която участват политици от всички нейни региони.

В случай, че Китай не успее да овладее сегашното огнище това ще бъде удар както от политическа, така и от медицинска гледна точка. Лидерите на страната непрестанно посочват успеха, който постигнаха с овладяването на заразата, от която починаха над 5 милиона души по целия свят, но едва 5000 в страната с най-голямо население Китай. Нито една държава не успя да поддържа подхода за нулев Covid от появата на варианта Делта, въпреки че в началото страни като Сингапур и Австралия постигнаха известен успех. 

Последната вълна в Пекин дойде изненадващо и зарази по-голям брой хора, което създаде по-широка траектория на разпространение на вируса, заяви Си Хейнан, говорител на правителството в Пекин. Това изключително много затруднява усилията за нейното предотвратяване. Властите отново започнаха масово проследяване на контакти и наложиха по-строги ограничения, като затвориха голяма болница и търговски център в централната част на Пекин. Жилищните комплекси, където живеят заразените и техните близки контакти също са били затворени.