Хапчетата срещу COVID-19 не са заместител на ваксините, предупреждават учени

Някои експерти по болести се опасяват, че появата на перорални лечения за COVID-19 може допълнително да попречи на кампаниите за ваксинация

07:27 | 10 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Макар антивирусните хапчета от Merck & Co и Pfizer Inc значително да намаляват най-лошите резултати от COVID-19, ако се приемат достатъчно рано, лекарите предупреждават хората, които се колебаят дали да се ваксинират, да не бъркат ползите от лечението с превенцията, осигурена от ваксините.

Някои експерти по болести се опасяват, че появата на перорални лечения за COVID-19 може допълнително да попречи на кампаниите за ваксинация, пише "Ройтерс".

Предварителните резултати от проучване сред 3 000 американски граждани на Департамента по обществено здраве на City University of New York (CUNY) предполагат, че лекарствата могат да "препятстват усилията за ваксиниране на хората“, каза Скот Ратзан, експерт по здравна комуникация в CUNY, който ръководи изследването.

Ратзан каза, че един от всеки осем от анкетираните е казал, че предпочитат да се лекуват с хапче, отколкото да бъдат ваксинирани. 

Загрижеността последва новината в петък от Pfizer, производител на водеща ваксина срещу COVID-19, че нейното експериментално антивирусно хапче Paxlovid намалява риска от хоспитализация и смърт от болестта с 89% при високорискови възрастни.

Резултатите на Pfizer последваха новините от Merck и партньора й Ridgeback Biotherapeutics на 1 октомври, че тяхното перорално антивирусно лекарство намалява хоспитализацията и смъртта наполовина. Това лекарство, известно като молнупиравир, спечели условно одобрение за употреба във Великобритания в четвъртък. И двете се нуждаят от разрешение от здравните регулатори на САЩ, но може да бъдат на пазара през декември.

"Като разчитате изключително на антивирусно лекарство, това е малко като хвърляне на заровете по отношение на това как ще се справите. Ясно е, че ще бъде по-добре от нищо, но това е игра с високи залози", каза д-р. Питър Хотез, експерт по ваксини и професор по молекулярна вирусология и микробиология в Медицинския колеж "Бейлор".

Шестима експерти по инфекциозни болести, интервюирани от "Ройтерс", са заявили, че са ентусиазирани от перспективата за ефективни нови лечения за COVID-19, но се съгласяват, че те не са заместител на ваксините.

Дори в лицето на силно предаващия се вариант на вируса Delta, ваксините на Pfizer/BioNTech остават ефективни, намалявайки риска от хоспитализация с комбинирани 86,8%, според правителствено проучване в САЩ.

Някои неваксинирани хора вече са разчитали на моноклонални антитела - лекарства, които трябва да се доставят чрез интравенозни инфузии или инжекции - като предпазна мярка в случай, че се заразят.

"Мисля, че новините от Pfizer са страхотни новини. Хапчетата вървят ръка за ръка с ваксинацията. Те не я заместват“, каза д-р Лиана Уен, спешен лекар и професор по обществено здраве в университета "Джордж Вашингтон" и бивш здравен комисар на Балтимор.

Изборът да не се ваксинираш „би било трагична грешка“, каза Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer Inc.

"Това са лечения. Това е за нещастните, които ще се разболеят“, каза Бурла пред "Ройтерс" в петък. "Това не трябва да е причина да не се защитите и да поставите себе си, вашето домакинство и обществото в опасност."

Антивирусни предизвикателства

Една от основните причини да не се разчита на новите хапчета, казаха експертите, е, че антивирусните лекарства, които спират възпроизвеждането на вируса в тялото, трябва да се дават в тесен прозорец в началото на заболяването, тъй като COVID-19 има различни фази.

В първата фаза вирусът бързо се размножава в тялото. Много от най-лошите ефекти на COVID-19 обаче се появяват във втората фаза, произтичащи от дефектен имунен отговор, който се задейства от репликиращия вирус, каза д-р Селин Гундер, експерт по инфекциозни болести и главен изпълнителен директор и основател на Just Human Productions, мултимедийна организация с нестопанска цел.

"След като развиете задух или други симптоми, които биха ви накарали да бъдете хоспитализирани, вие сте в онази дисфункционална имунна фаза, при която антивирусните лекарства наистина няма да донесат голяма полза“, каза тя.

Хотез е съгласен, че достатъчно ранното лечение може да бъде предизвикателство, защото прозорецът, когато вирусът преминава от фазата на репликация към фазата на възпаление, е малък и подвижен.

"За някои хора това ще се случи по-рано, за някои по-късно“, каза Хотез.

Хотез каза, че много хора в ранната фаза на заболяването се чувстват изненадващо добре и може да не са наясно, че нивата на кислород в тялото им спадат, един от първите признаци, че е започнала възпалителната фаза на заболяването.

"Често няма да осъзнаете, че се разболявате, докато не стане твърде късно“, каза той.