Китайски вирусолог нападна стратегията на правителството за борба с Covid-19

Учен призова правителството да се откаже от стратегията за нулев толеранс към Covid

10:26 | 10 ноември 2021
Обновен: 13:16 | 10 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водещ китайски вирусолог предупреди, е страната рискува да срине икономикат аси, ако местните управляващи продължават да се опитват да унищожат напълно Covid-19, предава Bloomberg. Това е най-яросната критика на китайски учен към така наречения подход за нулев толеранс към Covid от страна на централното правителство.

Гуан И, вирусолог от университета в Хонконг се обяви против опитите на Китай да потуши огнищата на вируса чрез масово тестване и дълга карантина. В пространно интервю по базираната в Хонконг сателитна телевизия Phoenix, ученият призова властите да се върнат в реалността и да анализират до каква степен масовата ваксинация е помогнала на страната с най-голямо население в света да изгради имунитет срещу заразата.

Нямаме никакъв шанс, ако следваме цел за нулев брой случаи на Covid,“ каза Гуан, който е наричан „ловецът на вируси“ от китайските медии заради опитите си да открие животните от които са произлезли вирусите SARS и MERS, които са от същото семейство вируси, което предизвиква Covid-19. “Този вируси ще остане сред нас също както обикновената настинка, независимо дали на хората им харесва или не.”

Способността на една страна да се откъсне от тази политика зависи от ефикасността на ваксината и цената за контрол над вируса, каза Гуан. Китайските власти трябва да преценят доколко силна е защитата, която населението е получило чрез масовата ваксинация, добави той.

Няма смисъл постоянно да правим ПСР тестове на всички. Не смятам, че е важно да проверяваме и антителата на хората. Всеки трябва да знае колко е силен неговият имунитет,“ каза още ученият.

Коментарите на Гуан са едни от редките случаи, в които представител на китайския елит си позволява да критикува подхода на властите за нулев брой заболели от Covid. Други привърженици на този метод като Сингапур и Австралия се отказаха от него след осъзнаха, че е почти невъзможно да го поддържат заради по-заразния вариант Делта. Критиките бяха отправени малко след емоционалния призив на бивш кмет на гранично градче в югоизточен Китай наречено Руили. Там множеството ограничения налагани заради постоянна поява на огнища от Мианмар заплашва поминъка на местните хора.

Представители на китайските власти с казвали, че все още смятат потушаването на вътрешни огнища от болестта с агресивни ограничения за по-щадящ вариант за безопасността на хората и здравето на икономиката от повторно отваряне на границите и разхлабване на ограниченията. В събота здравните власти в Пекин заявиха, че ще продължат да поддържа строги ограничения поне до пролетта предвид огнищата в други държави.

Но Китай засилва и ваксинацията. Над 75% от населението е изцяло ваксинирано, а правителството започва да поставя и подсилващи дози на възрастните. Всички деца до 3-годишна възраст могат да бъдат имунизирани.

Гуан постави под съмнение ефекта от ваксинацията в Китай след като местните власти не разхлабват ограничения като карантина и измерване на температурата. Експетът смята, че тази мярка не е ефикасна, защото заразените могат да разпространяват вируса и без да имат симптоми.

Не обвинявайте вируса за неговата потайност. Просто смятаме, че сме по-умни, отколкото сме в действителност,“ заяви учения.

Вместо това Гуан смята, че властите трябва да разберат по-добре колко ефикасни са китайските ваксини срещу новите щамове на вируса и да „се отърве“ от тези, които вече не са ефикасни.

Водещите ваксини в Китай разработени от държавните компании Sinopharm и Sinovac Biotech Ltd., използват традиционни технологии. И въпреки че клиничните изпитвания показват, че те са ефикасни при предотвратяване на тежки симптоми на Covid, хоспитализация и смърт, те са по-малко надеждни от иРНК ваксините на западни компании в намаляването на разпространението и общия брой заразени.

Можем да разберем кои методи са добри и кои не като ги сравняваме,“ каза Гуан. „Ако не осъзнаем грешките си, няма да имаме стимул да се развиваме.“