Инфлационните рискове в Китай се увеличават в очакване на подкрепа от Пекин

Има признаци, че производителите са започнали да прехвърлят нарастващите разходи към клиентите си

09:04 | 10 ноември 2021
Обновен: 11:05 | 10 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлационните рискове в Китай нарастват, тъй като производителите прехвърлят по-високите разходи на потребителите, разпалвайки отново дебат дали централната банка има възможност да облекчи паричната политика, за да подкрепи отслабващата икономика, пише Bloomberg.

Индексът на цените на производителите (PPI) се покачи с 13,5% спрямо година по-рано, като достигна най-бързия темп на ръст от 26 години и надмина средната прогноза за увеличение от 12,3%, показват данни на Националното статистическо бюро (NBS) в сряда. Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши с 1,5%, най-бързият темп от септември 2020 г. и над предвиденото увеличение от 1,4%.

Цените на производителите в Китай нарастват бързо през последните няколко месеца, първо поради глобалното нарастване на цените на суровините, а след това и ограничаването на производството, причинено от енергийната криза. Потребителската инфлация също започва да се засилва, тъй като свързаните с времето проблеми с доставките повишават цените на храните и производителите прехвърлят по-високите разходи на търговците на дребно.

Данните "предполагат широкобазиран инфлационен натиск както от страна на производството, така и от страна на потребителите“, каза Брус Панг, ръководител на макро и стратегически изследвания в China Renaissance Securities Hong Kong Ltd. "Инфлационният натиск и по-ястребовата позиция на паричната политика в други големи икономики вероятно ще ограничат пространството на Китай за маневриране за парично облекчаване."

Скокът в ръста на PPI се дължи на вносната инфлация и ограничените вътрешни доставки на основна енергия и суровини, каза Донг Лиджуан, старши статистик в NBS в изявление, придружаващо публикуването на данни. Повишаването на CPI се дължи на фактори като метеорологични условия, ограничени доставки на някои стоки и нарастващи разходи, каза тя.

Китайският индекс CSI 300 падна с цели 1,5% след данните, преди да се възстанови малко.

инфлация китай

По-силните от очакваните данни за инфлацията са "лоши новини за пазара на акции тип А“, според Кен Чен, анализатор в KGI Securities Co., позовавайки се на акциите на компании, листвани на борсите в континенталната част.

"Пазарът очаква някаква политическа подкрепа, която да помогне на слабата икономика, но данните за CPI може да ограничат пространството“ за всякакви стимули, каза той.

Покачването на цените идва на фона на отслабващата икономика заради фактори като недостига на електроенергия, спада в сектора на имотите и епидемията от коронавирус. Нарастващата инфлация вероятно ще възобнови дебата дали централната банка може да осигури повече облекчаване на политиката, за да подпомогне растежа.

Ли Пейкян, икономист в Natwest Markets Plc. очаква политиците да продължат да дават приоритет на стабилизирането на доставките и цените на стоките и суровините, за да укротят инфлацията на PPI, докато Народната банка на Китай е малко вероятно да затегне паричната политика, тъй като CPI остава доста под целта.

"Ускоряването на китайската инфлация през октомври вероятно е малко страничен спектакъл за централната банка - не очакваме Народната банка на Китай да откъсне поглед от необходимостта да смекчи забавянето на икономиката. Все още очакваме да намали съотношението на задължителните резерви на банките с още 50 базисни пункта през следващия месец", коментира Дейвид Ку от Bloomberg Economics.

Цените на свинското месо, основен двигател на CPI, продължиха да намаляват през октомври и това помогна да се прикрие покачването на други разходи за храна. Като цяло CPI щеше да се повиши с почти 2,5%, ако не бяха ефектите от спадащите цени на свинското месо, според NBS.

Цените на зеленчуците скочиха от средата на октомври след прекъсване на доставките, което накара правителството да предприеме действия срещу доставчиците. Цената им се е повишила с 15,9% спрямо година по-рано според данните от сряда, допринасяйки с 0,33 процентни пункта за увеличението на CPI. Цените на сладководна риба, яйца и растително масло също се повишиха рязко през октомври в сравнение с преди година.

Базовата инфлация, която изключва храни и енергия, обаче се ускори леко до 1,3%, което предполага, че търсенето остава слабо.

Разликата между цените нагоре и надолу по веригата "продължава да подчертава слабото потребителско търсене в икономиката и огромния натиск върху маржовете на печалбата, пред който са изправени фирмите надолу по веригата“, каза Мишел Лам, икономист в Societe Generale SA в Хонконг.

Има признаци, че производителите нагоре по веригата са започнали да прехвърлят нарастващите разходи към бизнеса надолу по веригата. Няколко хранителни компании вече обявиха повишение на цените с до 15%, включително Haixin Foods, Anjoy Foods и Jiajia Food, поради нарастващите разходи за суровини.

Въпреки че въздействието на цените на зеленчуците може да бъде краткотрайно, нарастващото търсене преди предстоящата китайска Нова година може да доведе до по-висок CPI през следващите няколко месеца, според Син Жаопин, старши стратег за Китай в Australia & New Zealand Banking Group Ltd.