Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Евгений Кънев: Европа е все по-интересна като пазар за сливания и придобивания

Д-р Евгений Кънев, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис", Светът е бизнес, 16.06.2020

21:03 | 16 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Сделките по сливания и придобивания, свързани с консолидация на индустриална собственост, продължават. Ще има тренд на преместване на бизнеси към Европа и САЩ за сметка на Азия. Все по-важна е надеждността на доставките. От тази гледна точка Европа става интересна, заяви д-р Евгений Кънев, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Откъм върховенство на закона, обща рамка и единен пазар е изгодно за компаните да имат доставчици повече в Европа, отколкото в Азия. Освен това разходите за производство са значително по-ниски".

Кънев обясни, че сделките по сливания и придобивания в Европа се съживяват, купувачите са активни, но това важи за индустриите с дигитален бизнес модел и концепция за зелена енергия.

По думите на госта у нас пазарът на ВЕИ сега е подходящ за такива сделки – особено в областта на соларната и вятърна енергия.

Кънев коментира и темата за държавното участие в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ), определяйки го като очакван ход, тъй като и преди се е знаело, че вероятността да се попълни капитала с частни инвеститори не е била много голяма.

"Премията, която държавата плати, за да се придобият тези акции, е с 90% над пазарната. Ако държавата бе купила по пазарна стойност с тези пари, щеше да придобие може би мажоритарен пакет. Тогава опциите за преструктуриране на банката с нов мениджмънт и възможност за привличане на външен консултант биха били много по-добри спрямо сегашното ѝ статукво", подчерта д-р Кънев.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.