В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Даниела Бобева: Вървим към държавен капитализъм, последиците ще са негативни

Проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, преподавател във ВУЗФ, В развитие, 15.06.2020

13:55 | 15 юни 2020
Обновен: 14:59 | 15 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Виждаме нашествие на държавата в икономиката и вървим към държавен капитализъм. Затвърждаването на държавата и в банковия сектор за мен е неблагоприятно и отговаря на основната тенденция на одържававяне на икономиката, което ще доведе до негативни последици, заяви проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Доц. Бобева подчерта, че е важно да сме наясно как във валутния механизъм ще поддържаме стабилен валутния курс, както и какъв е подходът на ЕЦБ при надзираване на банковата ни система.

"Консистентно моделът на управление на държавните предприятия е сгрешен", смята бившият вицепремиер, говорейки за наличието на политическа интервенция. "Увеличаваме сектора на държавните предприятия, а в конвергентните доклади на ЕЦБ и ЕК се подчертава, че там е една от големите слабости на икономиката ни", отбелязва тя.

Бобева се надява участиет на ББР в ПИБ да не възроди порочните според нея практики от смяната на предишното ръковдство на ББР.

Компоненти като редуциране на корупцията и подобряване работата на институциите преподавателят във ВУЗФ очерта като важни, но трудно измерими. "Доста от маастрихтстките критерии ще бъде трудно да се изпълнят в кратко време", твърди проф. Бобева.

"Имахме силна серия от три конвергентни доклада в продължение на 6 години. В последните има комплименти за Българска народна банка (БНБ)".

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.