Борисов: Разумната фискална политика на България може да служи за пример

Приемането на България в ERM II ще е положително за икономиката, отбеляза премиерът

21:54 | 11 юни 2020
Обновен: 22:00 | 11 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Премиерът Бойко Борисов обсъди напредъка на България за влизането в чакалнята (ERM II) в телефонен разговор с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, съобщават от правителствената пресслужба.

Борисов изтъкна последователните действия, които българското правителство, банковият сектор и надзорът у нас реализират през последните две години, след като през август 2018 година Министерският съвет одобри план за действие с конкретни мерки за подготовка на страната ни за присъединяване към Валутния механизъм II и към Банковия съюз. Борисов изрази увереност, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще повлияе положително на икономическата среда в България, а общият банков контрол ще бъде допълнителна гаранция за прозрачността на работата на българските банки.

Борисов подчерта, че разумната фискална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример. По думите му именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция настоящата криза, породена от COVID-19, и да реагира бързо с целенасочени здравни и социално-икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Борисов посочи още, че България е сред държавите в ЕС с  най-нисък дълг като съотношение към БВП.

В рамките на разговора премиерът Борисов изтъкна необходимостта от ускорено възстановяване на икономиките на страните от ЕС след удара на пандемията. Министър-председателят приветства активността на Европейската комисия в борбата срещу новия вирус и добави, че единството е ключова предпоставка за общия отговор на ЕС на негативните отражения от пандемията.

По-рано днес Борисов заяви, че "няма забавяне по пътя ни към чакалнята на еврозоната“ и допълни, че през следващите дни се очаква правителствено решение за подкрепата на последната българска банка, която трябваше да увеличи капитала си.