Борисов: Няма забавяне по пътя на България към чакалнята на еврозоната

Магистрала Хемус ще е готова до 2024 г., коментира още премиерът

14:43 | 11 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Борисов: Няма забавяне по пътя на България към чакалнята на еврозоната

Няма забавяне по пътя ни към чакалнята на еврозоната, заяви министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от Investor.bg

Борисов отбеляза, че в следващите дни се очаква правителствено решение за подкрепата на последната българска банка, която трябваше да увеличи капитала си.

"Вчера минаха аукционите. С комисар Маргрете Вестагер довечера имам разговор, за да можем да сме сигурни, че абсолютно всичко, което касае Банковия съюз, това е най-важното за българите, е наред", посочи той, цитиран от БНТ.

В сряда икономическият министър Емил Караниколов призна, че държавата е участвала в сделката за Първа инвестиционна банка. Той подчерта, че стъпката е предприета само за да бъде изпълнено последното условие за присъединяване на страната към чакалнята на еврозоната.

Успешното увеличение на капитала на ПИБ е условие за присъединяването на България към валутния механизъм ERM II. 

Капиталовият недостиг на банката беше открит от стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на България за членство в еврозоната. По това време банката вече беше осигурила 130 млн. евро капиталов буфер от необходимите 262,9 млн. евро. 

Според премиера ситуацията с коронавируса няма да забави строителните обекти в страната. Борисов бе категоричен, че магистрала "Хемус" ще е напълно готова до 2024 г.

„Този коронавирус съсипа света. Хем много хора умряха, хем икономиката и финансите се сринаха в невиждани размери, коментира премиерът Бойко Борисов“, който е на обиколка във Варна.

„Как вървеше икономиката и приходите, щяхме да минем 130 млрд., за всичко щеше да има пари вече“, каза още Борисов.

Той предупреди, че Брюксел иска градска железница в големите градове и че Варна на практика се състезава за такава с Бургас.