Караниколов: Държавата участва в увеличаването на капитала на ПИБ

Според икономическия министър пътят на България към еврозоната вече е свободен

19:39 | 10 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Първа инвестиционна банка
Снимка: Първа инвестиционна банка

Пътят на България към “чакалнята” на еврозоната е свободен, след като последният проблем е решен - капиталовата ликвидност на една от банките у нас. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред bTV.

Каниколов посочи, че държавата е участвала в изкупуването на част от правата по акциите за увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка. Той подчерта, че стъпката е предприета само за да бъде изпълнено последното условие за присъединяване на страната към чакалнята на еврозоната.

Успешното увеличение на капитала на ПИБ е условие за присъединяването на България към валутния механизъм ERM II. 

Капиталовият недостиг на банката беше открит от стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на България за членство в еврозоната. По това време банката вече беше осигурила 130 млн. евро капиталов буфер от необходимите 262,9 млн. евро, припомня Investor.bg. 

Най-търгуваното дружество на БФБ днес беше ПИБ. Банката успя да продаде всички предложени 110 милиона права за увеличението на своя капитал. Те бяха прехвърлени в две сделки, като единият купувач е придобил 108 млн. права, съответстващи на 26.18% от капитала на банката.  Това се случи буквално в последния момент, като допреди това нямаше никакъв инвеститорски интерес към правата върху акциите.      

По думите на Караниколов държавата е изчаквала и е запазвала конфиденциалност, за да даде възможност на частния сектор да участва, но добави, че ситуацията в бизнеса е трудна заради пандемията на коронавируса, няма много инвеститори, а "сроковете ни притискат". 

В петък (12 юни) ще стане известно какъв е делът на държавата в банката, каза министърът и добави, че е имало и частен инвеститор.

Още новини от България и света може да прочетете на  Investor.bg.